Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim

lubella
Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim

0

3.3 / 95

Pierniczki świąteczne z lukrem mogą stanowić piękną ozdobę zarówno wigilijnego stołu, jak i choinki. Dzięki niezawodnemu przepisowi na pierniczki od marki Lubella twoje wypieki zachwycą wszystkich gości!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g miód

200 g cukier trzcinowy

100 g masło

2 szt. jaja kurze całe

30 g kakao decomorreno

20 g przyprawa do piernika

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szt. białko jaja kurzego

1.50 szkl. cukier puder

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Miód oraz masło przełożyć do rondelka i rozpuścić.

2

Do dużej miski przełożyć mąkę, kakao, przyprawę. sodę, proszek oraz cukier trzcinowy, następnie wbić jajka, wlać rozpuszczone masło z miodem i zagnieść.

3

Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 2-3 dni.

4

Po wyjęciu rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki.

5

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 2-3 minuty (będą miękkie, lekko twardnieją po przestudzeniu)

6

Przygotować lukier. Białko z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny utrzeć do gładkości.

7

Przechowywać w szklanym/metalowym pojemniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły