Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974243251.jpeg&w=3840&q=75)
Pierniczki świąteczne z lukrem mogą stanowić piękną ozdobę zarówno wigilijnego stołu, jak i choinki. Dzięki niezawodnemu przepisowi na pierniczki od marki Lubella twoje wypieki zachwycą wszystkich gości!
0
3.3 / 95
Pierniczki świąteczne z lukrem mogą stanowić piękną ozdobę zarówno wigilijnego stołu, jak i choinki. Dzięki niezawodnemu przepisowi na pierniczki od marki Lubella twoje wypieki zachwycą wszystkich gości!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g miód
200 g cukier trzcinowy
100 g masło
2 szt. jaja kurze całe
30 g kakao decomorreno
20 g przyprawa do piernika
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. białko jaja kurzego
1.50 szkl. cukier puder
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Miód oraz masło przełożyć do rondelka i rozpuścić.
Do dużej miski przełożyć mąkę, kakao, przyprawę. sodę, proszek oraz cukier trzcinowy, następnie wbić jajka, wlać rozpuszczone masło z miodem i zagnieść.
Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 2-3 dni.
Po wyjęciu rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 2-3 minuty (będą miękkie, lekko twardnieją po przestudzeniu)
Przygotować lukier. Białko z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny utrzeć do gładkości.
Przechowywać w szklanym/metalowym pojemniku.