Pierniczki świąteczne
ArturKowalczyk
Miód, cukier i margarynę roztapiam i studzę. Dodaje jajko, mąkę, sodę, łyżkę kakao i przyprawy korzenne. Schładzam i wykrawam piękne pierniczki. Piekę w 170 stopniach około 10 minut. Dekoracja wedle uznania! A jedzenia nigdy nie marnuje. Gdy coś zostanie zamrażam w pudełeczkach na przyszłe obiady. Ten szacunek do jedzenia mam już w genach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
41
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Miód, cukier i margarynę roztapiam i studzę. Dodaje jajko, mąkę, sodę, łyżkę kakao i przyprawy korzenne. Schładzam i wykrawam piękne pierniczki. Piekę w 170 stopniach około 10 minut. Dekoracja wedle uznania! A jedzenia nigdy nie marnuje. Gdy coś zostanie zamrażam w pudełeczkach na przyszłe obiady. Ten szacunek do jedzenia mam już w genach.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
70 porcji
Składniki
6 łyżka miód
80 g masło
0.50 szkl. cukier puder
1 szt. jajko
2.50 szkl. mąka lubella
1 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
Roztop miód, cukier i masło.
Przestudź. Dodaj resztę i wymieszaj.
Schłódź w lodówce przez 10-15 minut. Rozwałkuj, wykrawaj foremkami, a następnie piecz około 10 minut na blaszce wyłożonej papierem. Dekoracja wedle własnego uznania - w smaku są cudowne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
41
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.