Pierniczki świąteczne
malg
0
0 / 0
0
Pyszne aromatyczne ciasteczka.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 szkl. miód pszczeli
0.25 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt przyprawa do piernika
1 szt jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
5 dek. mąka lubella
20 dek. masło
0.50 szkl. cukier brązowy
Przygotowanie
1
Miód rozpuścić dodać do mąki.
2
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier trzcinowy, sodę.
3
Masło utrzeć z jajkiem i śmietaną, dodać do maki, dosypać kakao, przyprawę i resztę składników.
4
Zagniecione ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki.
5
Kawałki ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, wyciąć ulubione kształty. piec 10 min w temp. 180 stopni.
6
upieczone ciasteczka dekorujemy kolorowym lukrem.