Pierniczki świąteczne

m7
Pierniczki świąteczne

0

5 / 1

Szybki sposób na udane i miękkie pierniczki na ostatnią chwilę :)

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka soda oczyszczona

0.75 kost. margaryna

5 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 szkl. cukier puder

1 szkl. miód

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. lukier

3 łyżka przyprawa do piernika

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika.

2

Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do przestygnięcia.

3

Mąkę przesiać z sodą. Dodać jajko oraz roztopiony miód i zagnieść.

4

Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 6-8 godzin.

5

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować cienko.

6

Powycinać wzorki za pomocą foremek do pieczenia i piec ok 8-10 min. w temp. 160'C. na złoty kolorek.

7

Zimne pierniczki lukrować wg uznania. Smacznego !!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły