Pierniczki świąteczne
m7
Szybki sposób na udane i miękkie pierniczki na ostatnią chwilę :)
0
5 / 1
Szybki sposób na udane i miękkie pierniczki na ostatnią chwilę :)
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
0.75 kost. margaryna
5 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1.50 szkl. cukier puder
1 szkl. miód
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. lukier
3 łyżka przyprawa do piernika
Przygotowanie
Masło rozpuścić. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika.
Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą. Dodać jajko oraz roztopiony miód i zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 6-8 godzin.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować cienko.
Powycinać wzorki za pomocą foremek do pieczenia i piec ok 8-10 min. w temp. 160'C. na złoty kolorek.
Zimne pierniczki lukrować wg uznania. Smacznego !!