Pierniczki świąteczne

m7
Pierniczki świąteczne

Średnia 5 / 1

Oceń!

Szybki sposób na udane i miękkie pierniczki na ostatnią chwilę :)

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.75 kostka margaryna

5 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 szkl. cukier puder

1 szkl. miód

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. lukier

3 łyżka przyprawa do piernika

Przygotowanie


Masło rozpuścić. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika.

Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do przestygnięcia.

Mąkę przesiać z sodą. Dodać jajko oraz roztopiony miód i zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 6-8 godzin.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować cienko.

Powycinać wzorki za pomocą foremek do pieczenia i piec ok 8-10 min. w temp. 160'C. na złoty kolorek.

Zimne pierniczki lukrować wg uznania. Smacznego !!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

538

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły