Pierniczki świąteczne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniczki świąteczne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986855510.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis, który od zawsze jest w mojej rodzinie.
1
0 / 0
Przepis, który od zawsze jest w mojej rodzinie.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
30 porcji
Składniki
5 łyżecz. soda oczyszczona
5 łyżecz. cynamon
250 g margaryna mleczna
4 szt. jaja kurze całe
25 szt. ziele angielskie
25 szt. goździki
1 szt. gałka muszkatołowa
3 łyżka kakao decomorreno
50 dag. cukier
150 dag. mąka pszenna tortowa lubella
50 dag. miód pszczeli
Przygotowanie
1
Gożdziki, ziele, gałkę muszkatołową zmielić. Następnie jajka ubić z cukrem, margarynę roztopić.
2
Do ubitych jaj dodać mąkę, miód, przyprawy, margarynę i pozostałe składniki - wszystko dokładnie wyrobić, zostawić na co najmniej 2 dni.
3
Po dwóch dniach rozwałkować.
4
Wykrawać foremką pierniczki. Piec 20 minut. Udekorować.