Pierniczki świąteczne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniczki świąteczne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103865.jpeg&w=3840&q=75)
Pierniczki najlepiej zrobić ok. 2 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu wkładamy je do metalowych puszek, szczelnie zamykamy. W tym czasie skruszeją i zrobią się miękkie.
1
0 / 0
Pierniczki najlepiej zrobić ok. 2 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu wkładamy je do metalowych puszek, szczelnie zamykamy. W tym czasie skruszeją i zrobią się miękkie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
99 porcji
Składniki
40 g przyprawa do piernika
1 szt. jaja kurze całe
30 dag. miód
55 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier puder
12 dag. masło
2 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
1
Miód podgrzać.
2
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
3
Wyrobić ciasto.
4
Wałkować, podsypując mąką.
5
Wykrawać pierniczki.
6
Piec do zrumienienia w temp. 170 stopni.