Pierniczki świąteczne

m7

Pierniczki najlepiej zrobić ok. 2 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu wkładamy je do metalowych puszek, szczelnie zamykamy. W tym czasie skruszeją i zrobią się miękkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
44
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pierniczki najlepiej zrobić ok. 2 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu wkładamy je do metalowych puszek, szczelnie zamykamy. W tym czasie skruszeją i zrobią się miękkie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
99 porcji
Składniki
40 g przyprawa do piernika
1 szt. jaja kurze całe
30 dag. miód
55 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier puder
12 dag. masło
2 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Miód podgrzać.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyrobić ciasto.
Wałkować, podsypując mąką.
Wykrawać pierniczki.
Piec do zrumienienia w temp. 170 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
44
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.