Pierniczki świąteczne

m7
Pierniczki świąteczne

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pierniczki najlepiej zrobić ok. 2 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu wkładamy je do metalowych puszek, szczelnie zamykamy. W tym czasie skruszeją i zrobią się miękkie.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


99 porcji

Składniki

40 g przyprawa do piernika

1 szt. jaja kurze całe

30 dag. miód

55 dag. mąka pszenna tortowa

10 dag. cukier puder

12 dag. masło

2 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


Miód podgrzać.

Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wyrobić ciasto.

Wałkować, podsypując mąką.

Wykrawać pierniczki.

Piec do zrumienienia w temp. 170 stopni.






Wartości odżywcze na porcję


Energia

44

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły