Pierniczki nie tylko na choinkę

ollga
Pierniczki nie tylko na choinkę

0

0 / 0

Te pyszne i niewymagające leżakowania pierniczki piekę co roku na Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj robię dwie porcje i częścią pierniczków przyozdabiam naszą choinkę. Jeśli łasuchy nie spałaszują wszystkich pierniczków w święta to na sylwestra robię z nich trufelki piernikowe bez pieczenia, które znikają równie szybko jak pierniczki.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

125 g margaryna

100 g cukier puder

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. cukier waniliowy

1 szt. jajko kurze całe

2 łyżka przyprawa do piernika

1 łyżka cynamon

100 g czekolada

100 g czekolada biała

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i przyprawami.

2

Dodać miękką margarynę i dokładnie posiekać nożem. Wbić całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde, ale sprężyste. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

3

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolnymi foremkami pierniczki. Jeśli pierniczki mają być na choinkę wycinać dziurki słomką do napojów. Pierniczki układać w niewielkich odstępach na dużej blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

4

Po ostudzeniu udekorować. W oddzielnych rondelkach rozpuścić obie czekolady. Czekolady przełożyć do 2 rękawów cukierniczych i udekorować pierniczki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3565

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

435

gram

Tłuszcze

182

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły