Pierniczki nie tylko na choinkę
ollga
Te pyszne i niewymagające leżakowania pierniczki piekę co roku na Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj robię dwie porcje i częścią pierniczków przyozdabiam naszą choinkę. Jeśli łasuchy nie spałaszują wszystkich pierniczków w święta to na sylwestra robię z nich trufelki piernikowe bez pieczenia, które znikają równie szybko jak pierniczki.
0
0 / 0
Te pyszne i niewymagające leżakowania pierniczki piekę co roku na Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj robię dwie porcje i częścią pierniczków przyozdabiam naszą choinkę. Jeśli łasuchy nie spałaszują wszystkich pierniczków w święta to na sylwestra robię z nich trufelki piernikowe bez pieczenia, które znikają równie szybko jak pierniczki.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
125 g margaryna
100 g cukier puder
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 opak. cukier waniliowy
1 szt. jajko kurze całe
2 łyżka przyprawa do piernika
1 łyżka cynamon
100 g czekolada
100 g czekolada biała
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i przyprawami.
Dodać miękką margarynę i dokładnie posiekać nożem. Wbić całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde, ale sprężyste. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolnymi foremkami pierniczki. Jeśli pierniczki mają być na choinkę wycinać dziurki słomką do napojów. Pierniczki układać w niewielkich odstępach na dużej blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu udekorować. W oddzielnych rondelkach rozpuścić obie czekolady. Czekolady przełożyć do 2 rękawów cukierniczych i udekorować pierniczki.