1

Składniki

60 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
Perełki cukrowe
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
30 Dekagramów
miód pszczeli
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę, cukier, sodę i przyprawę wymieszać.
  2. Wlać podrumieniony miód.
  3. Wbić dwa jaja i zagnieść na jednolite ciasto.
  4. Przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 15 minut w temp 190.
  6. Uwaga: jeśli ciasteczka mają zdobić choinkę należy zrobić w nich dziurki przed pieczeniem, a w ostateczności od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Do robienia dziurek świetnie nadają się wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Opis

Łatwe w przygotowaniu pierniczki, które nieodzownie zapowiadają nadejście świąt. Doskonałe do jedzenia i bardzo efektowne na drzewku.Uuwaga !!! Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg. wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.

Podobne przepisy

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Pierniczki

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pierniczki

Pączki serowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pączki serowe

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Piernikowe bombki na choinkę

Przepis
Średni Do 2 godz
Piernikowe bombki na choinkę

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!