Example thumb
1

Składniki

1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
Perełki cukrowe
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
60 Dekagramów
mąka pszenna
30 Dekagramów
miód pszczeli
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę, cukier, sodę i przyprawę wymieszać.
  2. Wlać podrumieniony miód.
  3. Wbić dwa jaja i zagnieść na jednolite ciasto.
  4. Przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 15 minut w temp 190.
  6. Uwaga: jeśli ciasteczka mają zdobić choinkę należy zrobić w nich dziurki przed pieczeniem, a w ostateczności od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Do robienia dziurek świetnie nadają się wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Opis

Łatwe w przygotowaniu pierniczki, które nieodzownie zapowiadają nadejście świąt. Doskonałe do jedzenia i bardzo efektowne na drzewku.Uuwaga !!! Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg. wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!