Pierniczki na choinkę
m7
Łatwe w przygotowaniu pierniczki, które nieodzownie zapowiadają nadejście świąt. Doskonałe do jedzenia i bardzo efektowne na drzewku.Uuwaga !!! Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg. wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.
1
0 / 0
Łatwe w przygotowaniu pierniczki, które nieodzownie zapowiadają nadejście świąt. Doskonałe do jedzenia i bardzo efektowne na drzewku.Uuwaga !!! Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg. wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
80 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. perełki cukrowe
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
60 dag. mąka pszenna tortowa lubella
30 dag. miód pszczeli
15 dag. cukier
Przygotowanie
Mąkę, cukier, sodę i przyprawę wymieszać.
Wlać podrumieniony miód.
Wbić dwa jaja i zagnieść na jednolite ciasto.
Przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 15 minut w temp 190.
Uwaga: jeśli ciasteczka mają zdobić choinkę należy zrobić w nich dziurki przed pieczeniem, a w ostateczności od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Do robienia dziurek świetnie nadają się wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.