Pierniczki kakaowe
kakaowiec
1
3.5 / 35
Pierniczki z kakao to doskonały pomysł na małe wigilijne smakołyki dla całej rodziny. Dekorowanie pierniczków będzie również wspaniałą rozrywką dla dzieci i dorosłych.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
500 g mąka puszysta tortowa lubella
125 g cukier
3 łyżka kakao decomorreno
20 g przyprawa korzenna
2 łyżka proszek do pieczenia
250 g miód
75 g masło
1 szt. jaja kurze całe
1 szcz. sól
Przygotowanie
W rondelku roztapiamy miód, masło i cukier. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Gdy mokre składniki wystygną łączymy je z suchymi. Wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2,5 h.
Dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy ciasto cienko na pół centymetra. Wycinamy za pomocą foremek lub szklanki ciastka.
Pieczemy w temperaturze 200 st. przez około 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy według uznania.Smacznego!