Pierniczki kakaowe

kakaowiec
Pierniczki kakaowe

Średnia 3.6 / 38

Oceń!

Pierniczki z kakao to doskonały pomysł na małe wigilijne smakołyki dla całej rodziny. Dekorowanie pierniczków będzie również wspaniałą rozrywką dla dzieci i dorosłych.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

500 g mąka puszysta tortowa lubella

125 g cukier

3 łyżka kakao decomorreno

20 g przyprawa korzenna

2 łyżka proszek do pieczenia

250 g miód

75 g masło

1 szt. jaja kurze całe

1 szczyp. sól

Przygotowanie


W rondelku roztapiamy miód, masło i cukier. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Gdy mokre składniki wystygną łączymy je z suchymi. Wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2,5 h.

Dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy ciasto cienko na pół centymetra. Wycinamy za pomocą foremek lub szklanki ciastka.

Pieczemy w temperaturze 200 st. przez około 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy według uznania.Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

62

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły