Pierniczki drobne

JustynaDabek
Pierniczki drobne

0

0 / 0

W Święta sięgam do sprawdzonych przepisów, które skrzętnie przechowuje w starym, pożółkniętym zeszycie odziedziczonym po babuni. Dzięki niemu wspólnie z rodziną czarujemy atmosferę Świat Bożego Narodzenia i pieczemy pierniczki, a ten przepis towarzyszy nam od lat.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


39 porcji

Składniki

50 dek. mąka lubella puszysta tortowa

1 dek. soda oczyszczona

20 dek. miód

20 dek. cukier puder

4 dek. margaryna

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. przyprawa do piernika

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać razem z solą na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać płynny miód, nożem wymieszać z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodać cukier puder, przyprawy korzenne, tłuszcz i wbić jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dopóki nie będzie lśniące i jednolite na przekroju. Rozwałkować do grubości około 1/2 cm. Wykrawać foremką i układać na przygotowanej blaszce. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut. Przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudle. Po 2-3 dniach, gdy skruszeją, są doskonałe.

2

Upieczone pierniczki są bardzo łatwe w przechowywaniu. Wystarczy przełożyć je do puszek lub szklanych słoików. Zamknąć i przechowywać nawet do kilku miesięcy. Dzięki temu będą miękkie, aromatyczne i na pewno się nie zmarnują. Można też przygotować z nich bożonarodzeniowe choinki i podarować najbliższym w prezencie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły