Pierniczki drobne
JustynaDabek
W Święta sięgam do sprawdzonych przepisów, które skrzętnie przechowuje w starym, pożółkniętym zeszycie odziedziczonym po babuni. Dzięki niemu wspólnie z rodziną czarujemy atmosferę Świat Bożego Narodzenia i pieczemy pierniczki, a ten przepis towarzyszy nam od lat.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W Święta sięgam do sprawdzonych przepisów, które skrzętnie przechowuje w starym, pożółkniętym zeszycie odziedziczonym po babuni. Dzięki niemu wspólnie z rodziną czarujemy atmosferę Świat Bożego Narodzenia i pieczemy pierniczki, a ten przepis towarzyszy nam od lat.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
39 porcji
Składniki
50 dag. mąka lubella puszysta tortowa
1 dag. soda oczyszczona
20 dag. miód
20 dag. cukier puder
4 dag. margaryna
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
Przygotowanie
Mąkę przesiać razem z solą na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać płynny miód, nożem wymieszać z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodać cukier puder, przyprawy korzenne, tłuszcz i wbić jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dopóki nie będzie lśniące i jednolite na przekroju. Rozwałkować do grubości około 1/2 cm. Wykrawać foremką i układać na przygotowanej blaszce. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut. Przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudle. Po 2-3 dniach, gdy skruszeją, są doskonałe.
Upieczone pierniczki są bardzo łatwe w przechowywaniu. Wystarczy przełożyć je do puszek lub szklanych słoików. Zamknąć i przechowywać nawet do kilku miesięcy. Dzięki temu będą miękkie, aromatyczne i na pewno się nie zmarnują. Można też przygotować z nich bożonarodzeniowe choinki i podarować najbliższym w prezencie.