Pierniczki bezglutenowe
kontakt_1
Prawdziwa, świąteczna (i nie tylko) gratka dla osób, które nie tolerują glutenu, unikają pszenicy lub po prostu dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych smaków w nowoczesnym, unikatowym wydaniu. Te pierniczki bezglutenowe rozpływają się w ustach!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prawdziwa, świąteczna (i nie tylko) gratka dla osób, które nie tolerują glutenu, unikają pszenicy lub po prostu dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych smaków w nowoczesnym, unikatowym wydaniu. Te pierniczki bezglutenowe rozpływają się w ustach!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 szkl. kleik ryżowy
0.50 szkl. mąka gryczana
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. soda
0.25 l miód pszczeli
0.75 szkl. olej kokosowy
1 szczyp. kardamon
5 szczyp. goździki
150 g cukier trzcinowy
100 g olej kokosowy
1 szt. cytryna
50 sok pomarańczowy tymbark
1 szczyp. anyż
Przygotowanie
Podgrzewamy miód z masłem klarowanym i studzimy. Suche składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich wystudzony miód z masłem. Wszystko mieszamy. Jeśli ciasto będzie lekko kleiste, chłodzimy je w lodówce. Jeśli ciasto będzie się sypać, można dodać odrobinę mleka roślinnego.
Z ciasta formujemy kulki i lekko je spłaszczamy w dłoniach, a następnie już na blaszce, odciskamy wzór stemplem cukierniczym- aby udekorować pierniczki. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach Celsjusza. Studzimy.
Na suchej patelni podgrzewamy cukier trzcinowy- staramy się nie mieszać go, póki się nie rozpuści. Następnie dodajemy olej kokosowy i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gdy karmel będzie aksamitny w konsystencji dodajemy sok pomarańczowy TYMBARK.
Gotowym karmelem dekorujemy pierniczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.