Pierniczki bezglutenowe

kontakt_1
Pierniczki bezglutenowe

0

0 / 0

Prawdziwa, świąteczna (i nie tylko) gratka dla osób, które nie tolerują glutenu, unikają pszenicy lub po prostu dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych smaków w nowoczesnym, unikatowym wydaniu. Te pierniczki bezglutenowe rozpływają się w ustach!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 szkl. kleik ryżowy

0.50 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 łyżeczka soda

0.25 l miód pszczeli

0.75 szkl. olej kokosowy

1 szcz. kardamon

5 szcz. goździki

150 g cukier trzcinowy

100 g olej kokosowy

1 szt. cytryna

50 sok pomarańczowy tymbark

1 szcz. anyż

Przygotowanie


1

Podgrzewamy miód z masłem klarowanym i studzimy. Suche składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich wystudzony miód z masłem. Wszystko mieszamy. Jeśli ciasto będzie lekko kleiste, chłodzimy je w lodówce. Jeśli ciasto będzie się sypać, można dodać odrobinę mleka roślinnego.

2

Z ciasta formujemy kulki i lekko je spłaszczamy w dłoniach, a następnie już na blaszce, odciskamy wzór stemplem cukierniczym- aby udekorować pierniczki. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach Celsjusza. Studzimy.

3

Na suchej patelni podgrzewamy cukier trzcinowy- staramy się nie mieszać go, póki się nie rozpuści. Następnie dodajemy olej kokosowy i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gdy karmel będzie aksamitny w konsystencji dodajemy sok pomarańczowy TYMBARK.

4

Gotowym karmelem dekorujemy pierniczki.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły