2

Składniki

500 Gramów
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
Skórka z pomarańczy
1 Łyżeczka
cynamon
1 Łyżeczka
gałka muszkatołowa
1 Łyżeczka
goździki
200 Gramów
cukier
150 Gramów
miód
100 Gramów
masło
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
Orzechy laskowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiewamy.
  2. Miód stapiamy i mieszamy z mąką i przyprawami, dodajemy masło.
  3. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy w chłodzie na 48 godzin.
  4. Następnie przygotowaną masę mieszamy z jajkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  5. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto rękę.
  6. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy nieco śmietany.
  7. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem.
  8. Rozwałkowujemy na placki grubości około półtora cm.
  9. Wykrajamy foremkami kółka, półksiężyce, choinki, gwiazdki, serduszka itp. Posypujemy orzechami, wciskając je w ciasto.
  10. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  11. Pieczemy, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Lekko zrumienić.
  12. Po upieczeniu można je polukrować.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podobne przepisy

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Omlet z fetą

Przepis
Średni Do 15 min
Omlet z fetą

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Przepis
Łatwy Do 15 min
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!