Pierniczki
uwielbiampl
2
0 / 0
Pyszny świąteczny przepis
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka skórka z pomarańczy
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka goździki
500 g mąka lubella wrocławska
200 g cukier
150 g miód
100 g masło
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka orzechy laskowe
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy.
Miód stapiamy i mieszamy z mąką i przyprawami, dodajemy masło.
Naczynie przykrywamy i pozostawiamy w chłodzie na 48 godzin.
Następnie przygotowaną masę mieszamy z jajkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto rękę.
Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy nieco śmietany.
Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem.
Rozwałkowujemy na placki grubości około półtora cm.
Wykrajamy foremkami kółka, półksiężyce, choinki, gwiazdki, serduszka itp. Posypujemy orzechami, wciskając je w ciasto.
Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Lekko zrumienić.
Po upieczeniu można je polukrować.