Pierniczki

eluchap
Pierniczki

0

0 / 0

Pieczenie pierniczków i ich dekorowanie sprawia wiele przyjemności. Wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pierniczki.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. jajko

1 szt. przyprawa do piernika

50 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. miód

10 dek. miód sztuczny

20 dek. cukier puder

12 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy z sodą tworząc górę.

2

We głębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawy do piernika, cukier puder, tłuszcz, jajko.

3

Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.

4

Formujemy kulę.

5

Odkrawamy z niej część i wałkujemy na grubość pół centymetra.

6

Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.

7

Surowe pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut.

8

Gotowe pierniczki lukrujemy i ozdabiamy.

9

Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły