Pierniczki
eluchap
Pieczenie pierniczków i ich dekorowanie sprawia wiele przyjemności. Wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pierniczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
119
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczenie pierniczków i ich dekorowanie sprawia wiele przyjemności. Wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pierniczki.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. jajko
1 szt. przyprawa do piernika
50 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. miód
10 dag. miód sztuczny
20 dag. cukier puder
12 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z sodą tworząc górę.
We głębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawy do piernika, cukier puder, tłuszcz, jajko.
Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Formujemy kulę.
Odkrawamy z niej część i wałkujemy na grubość pół centymetra.
Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
Surowe pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut.
Gotowe pierniczki lukrujemy i ozdabiamy.
Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.