Pierniczki

m7

Łatwy, prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łatwy, prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
20 dag. miód sztuczny
20 dag. cukier puder
15 dag. margaryna
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem (ja właśnie tak robiłam).
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.
Pierniczki są dobre od razu - tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.