Pierniczki

m7
Pierniczki

0

0 / 0

Łatwy, prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. przyprawa do piernika

20 dek. miód sztuczny

20 dek. cukier puder

15 dek. margaryna

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.

2

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem (ja właśnie tak robiłam).

3

Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki.

4

Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.

5

Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).

6

Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.

7

Pierniczki są dobre od razu - tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły