Pierniczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974316791.jpeg&w=3840&q=75)
To przepis mojej babci. Sięgam po niego na każde Święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są przepyszne.
0
2.9 / 11
To przepis mojej babci. Sięgam po niego na każde Święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są przepyszne.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
90 porcji
Składniki
1 szt. przyprawa do piernika
1 szt. proszek do pieczenia
3 szt. jaja kurze całe
1 łyżka proza
60 dag. mąka pszenna tortowa lubella
20 dag. cukier
25 dag. miód
5 dag. masło
Przygotowanie
Jajka, cukier miód rozetrzeć. Dodać stopiony tłuszcz, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i prozę. Zarobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do drugiego dnia.
Na drugi dzień rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać figurki. Piec około 15 minut w 180 stopniach
Pierniki można polukrować, to już według uznania. Ja robię lukier tak: kostka masła, 60 dkg cukru i trochę wody (ok. pół szklanki) i to gotuje aż się będzie ciągnęło. Dodać olejek rumowy i kakao. Nadają się do zjedzenia po okołu 6 dniach. Ponieważ muszą zmięknąć.