Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

60 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Sztuka
przyprawa do piernika
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
Proza
20 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
miód
5 Dekagramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka, cukier miód rozetrzeć. Dodać stopiony tłuszcz, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i prozę. Zarobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do drugiego dnia.
  2. Na drugi dzień rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać figurki. Piec około 15 minut w 180 stopniach
  3. Pierniki można polukrować, to już według uznania. Ja robię lukier tak: kostka masła, 60 dkg cukru i trochę wody (ok. pół szklanki) i to gotuje aż się będzie ciągnęło. Dodać olejek rumowy i kakao. Nadają się do zjedzenia po okołu 6 dniach. Ponieważ muszą zmięknąć.

Opis

To przepis mojej babci. Sięgam po niego na każde Święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są przepyszne.

Podobne przepisy

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Pierniczki kakaowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!