Pierniczki

m7
Pierniczki

0

2.9 / 11

To przepis mojej babci. Sięgam po niego na każde Święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są przepyszne.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


90 porcji

Składniki

1 szt. przyprawa do piernika

1 szt. proszek do pieczenia

3 szt. jaja kurze całe

1 łyżka proza

60 dag. mąka pszenna tortowa lubella

20 dag. cukier

25 dag. miód

5 dag. masło

Przygotowanie


1

Jajka, cukier miód rozetrzeć. Dodać stopiony tłuszcz, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i prozę. Zarobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do drugiego dnia.

2

Na drugi dzień rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać figurki. Piec około 15 minut w 180 stopniach

3

Pierniki można polukrować, to już według uznania. Ja robię lukier tak: kostka masła, 60 dkg cukru i trochę wody (ok. pół szklanki) i to gotuje aż się będzie ciągnęło. Dodać olejek rumowy i kakao. Nadają się do zjedzenia po okołu 6 dniach. Ponieważ muszą zmięknąć.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

49

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły