Pielmieni

m7
Pielmieni

2

0 / 0

Pielmieni - to rodzaj pysznych pierogów (z Rosji)z dość luźnym farszem mięsnym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej - zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 woda

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

25 dek. łopatka wołowa

25 dek. mięso mielone wieprzowe

Przygotowanie


1

Do mąki wlewamy gorącą wodę, mieszamy, gdy odrobinę przestygnie dodajemy jaja i sól. Zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i odrywać się od rąk. Gdy jest zbyt luźne dodajemy mąkę.

2

Po zagnieceniu odkładamy na 20- 30 minut.

3

Wieprzowinę i wołowinę dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

4

Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego krążki, na które kładziemy łyżeczką farsz.

5

Gotowe pielmieni gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie aż do ich wypłynięcia (około 10 minut). Podajemy polane podsmażoną cebulą na maśle (lub innym tłuszczu), można również ze śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły