Pielmieni
m7
Pielmieni - to rodzaj pysznych pierogów (z Rosji)z dość luźnym farszem mięsnym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej - zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
588
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pielmieni - to rodzaj pysznych pierogów (z Rosji)z dość luźnym farszem mięsnym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej - zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
25 dag. łopatka wołowa
25 dag. mięso mielone wieprzowe
Przygotowanie
Do mąki wlewamy gorącą wodę, mieszamy, gdy odrobinę przestygnie dodajemy jaja i sól. Zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i odrywać się od rąk. Gdy jest zbyt luźne dodajemy mąkę.
Po zagnieceniu odkładamy na 20- 30 minut.
Wieprzowinę i wołowinę dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego krążki, na które kładziemy łyżeczką farsz.
Gotowe pielmieni gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie aż do ich wypłynięcia (około 10 minut). Podajemy polane podsmażoną cebulą na maśle (lub innym tłuszczu), można również ze śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
588
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.