Pieguski z wiórkami kokosowymi

Lubella

Pieguski z wiórkami kokosowymi to pyszne i proste ciasteczka, które zachwycą każdego miłośnika słodkości. Chrupiące na brzegach, miękkie w środku, pełne wiórków kokosowych i kawałków czekolady – idealne do kawy, herbaty lub jako przekąska do szkoły czy pracy. Dzięki prostemu przepisowi przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Świetnie sprawdzą się także na rodzinne spotkania i święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
80
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieguski z wiórkami kokosowymi to pyszne i proste ciasteczka, które zachwycą każdego miłośnika słodkości. Chrupiące na brzegach, miękkie w środku, pełne wiórków kokosowych i kawałków czekolady – idealne do kawy, herbaty lub jako przekąska do szkoły czy pracy. Dzięki prostemu przepisowi przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Świetnie sprawdzą się także na rodzinne spotkania i święta.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
150 g miękkie masło
100 g cukier trzcinowy
1 opak. cukier waniliowy
1 szt. jajko
180 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
80 g wiórki kokosowe
100 g czekoladowe łezki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Utrzyj masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodaj jajko, miksuj do połączenia składników.
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Dodaj wiórki kokosowe i groszki czekoladowe, dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj niewielkie kulki (ok. 2–3 cm średnicy), lekko je spłaszcz i układaj na blasze w odstępach.
Piecz 12–15 minut, aż brzegi się lekko zarumienią.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut na blasze, a potem przełóż na kratkę do ostudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
80
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.