Pieguski z czekoladą i orzechami
Lubella
Pieguski z czekoladą i orzechami to klasyczne kruche ciasteczka, które zachwycą zarówno wielbicieli słodyczy, jak i miłośników domowych wypieków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy, herbaty lub mleka. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i z pewnością przypadną do gusu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
0
0 / 0
Pieguski z czekoladą i orzechami to klasyczne kruche ciasteczka, które zachwycą zarówno wielbicieli słodyczy, jak i miłośników domowych wypieków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy, herbaty lub mleka. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i z pewnością przypadną do gusu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
300 g mąka poznańska lubella
200 g masło
250 g cukier
2 szt. jajka kurze
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g czekolada gorzka
100 g orzechy laskowe
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W dużej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka, cały czas mieszając.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się połączą.
Czekoladę i orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Z ciasta formujemy kulki i lekko je spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.