Pieguski z czekoladą i orzechami

Lubella
Pieguski z czekoladą i orzechami

0

0 / 0

Pieguski z czekoladą i orzechami to klasyczne kruche ciasteczka, które zachwycą zarówno wielbicieli słodyczy, jak i miłośników domowych wypieków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy, herbaty lub mleka. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i z pewnością przypadną do gusu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

300 g mąka poznańska lubella

200 g masło

250 g cukier

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. proszek do pieczenia

150 g czekolada gorzka

100 g orzechy laskowe

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W dużej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka, cały czas mieszając.

2

W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się połączą.

3

Czekoladę i orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Z ciasta formujemy kulki i lekko je spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły