0

Składniki

290 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
140 Gramów
cukier
3 Sztuki
Jaja L
120 Gramów
masło
250 Gramów
Ajerkoniak
30 Gramów
Mleczna czekolada
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szczypta
sól

Składniki na krem

250 Gramów
serek mascarpone
200 Mililitrów
śmietana 36%
25 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
3 Sztuki
ŻÓŁTKA
60 Gramów
cukier
125 Mililitrów
Ajerkoniak
20 Gramów
Biała czekolada
2 Łyżeczki
ŻELATYNA
50 Mililitrów
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wykonanie babeczek: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
  2. Dodać mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Czekoladę drobno pokroić, dodać do masy, wymieszać.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
  4. Wykonanie kremu: Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem. Do masy jajecznej wolno wlewać gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać.
  5. Śmietanę z ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać.
  6. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować.
  7. Krem włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem.

Opis

Puszyste babeczki z ajerkoniakiem i czekoladowymi płatkami

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Eklerki z kremem czekoladowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Naleśniki z owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Ciasto kakaowe kukułka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Ciasto kakaowe kukułka

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Tort makowy z pomarańczą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tort makowy z pomarańczą

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Muffiny z jagodami idealne do szkoły

Przepis
Łatwy Do 40 min
Muffiny z jagodami idealne do szkoły

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!