Pieguski z ajerkoniakiem
IwonaChmiel
Puszyste babeczki z ajerkoniakiem i czekoladowymi płatkami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Puszyste babeczki z ajerkoniakiem i czekoladowymi płatkami
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
290 g mąka pszenna tortowa lubella
140 g cukier
3 szt. jaja l
120 g masło
250 g ajerkoniak
30 g mleczna czekolada
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
250 g serek mascarpone
200 śmietana 36%
25 mleko uht 3,2%
3 szt. żółtka
60 g cukier
125 ajerkoniak
20 g biała czekolada
2 łyżecz. żelatyna
50 woda
Przygotowanie
Wykonanie babeczek: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Dodać mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Czekoladę drobno pokroić, dodać do masy, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Wykonanie kremu: Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem. Do masy jajecznej wolno wlewać gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać.
Śmietanę z ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać.
Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować.
Krem włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.