Pieguski z ajerkoniakiem

IwonaChmiel
Pieguski z ajerkoniakiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Puszyste babeczki z ajerkoniakiem i czekoladowymi płatkami

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

290 g mąka pszenna tortowa lubella

140 g cukier

3 szt. jaja l

120 g masło

250 g ajerkoniak

30 g mleczna czekolada

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

250 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

25 mleko uht 3,2%

3 szt. żółtka

60 g cukier

125 ajerkoniak

20 g biała czekolada

2 łyżecz. żelatyna

50 woda

Przygotowanie


Wykonanie babeczek: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.

Dodać mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Czekoladę drobno pokroić, dodać do masy, wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Wykonanie kremu: Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem. Do masy jajecznej wolno wlewać gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać.

Śmietanę z ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać.

Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować.

Krem włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

359

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły