Pieguski z ajerkoniakiem

IwonaChmiel
Pieguski z ajerkoniakiem

0

0 / 0

Puszyste babeczki z ajerkoniakiem i czekoladowymi płatkami

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

290 g mąka pszenna tortowa lubella

140 g cukier

3 szt. jaja l

120 g masło

250 g ajerkoniak

30 g mleczna czekolada

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

250 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

25 mleko uht 3,2%

3 szt. żółtka

60 g cukier

125 ajerkoniak

20 g biała czekolada

2 łyżeczka żelatyna

50 woda

Przygotowanie


1

Wykonanie babeczek: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.

2

Dodać mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Czekoladę drobno pokroić, dodać do masy, wymieszać.

3

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

4

Wykonanie kremu: Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem. Do masy jajecznej wolno wlewać gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać.

5

Śmietanę z ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać.

6

Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować.

7

Krem włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły