Pieguski kukurydziane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pieguski kukurydziane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973327965.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis znalazłam w jednej czasopiśmie trochę zmienił przepis po swojemu .
0
0 / 0
Przepis znalazłam w jednej czasopiśmie trochę zmienił przepis po swojemu .
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 kostka margaryna mleczna
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. rodzynki
0.75 szkl. cukier
3.50 szkl. płatki kukurydziane
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. czekolada
20 dag. orzechy włoskie
0.50 szt. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Margaryną roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę . Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i wystudzoną margarynę mieszamy . Następnie dodajemy płatki kukurydziane . posiekane orzech oraz czekoladę można dodać również rodzynki . Mieszamy łyżką . Z masy forujemy nie duże kulki i lekko spłaszczamy widelcem . Ciastka będzie nam lepiej formować , jeśli za każdym razem dłonie będziemy zanurzać w zimnej wodzie . Ciastka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach .Gotowe ciastka można polać polewą czekoladową .