Piegus makowy
m7
Piegus makowy to ekspresowe w przygotowaniu ciasto z makiem, które prezentuje się fantastycznie.
0
0 / 0
Piegus makowy to ekspresowe w przygotowaniu ciasto z makiem, które prezentuje się fantastycznie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna zwykła
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1 szkl. mak
4 szt. jajko
Przygotowanie
1
Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.
2
Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
3
Wlać mleko z margaryną, wsypać mak.
4
Z 2 białek ubić pianę i połączyć z ciastem.
5
Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia innej potrawy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
6
Piec ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.