Piegus makowy
m7
Piegus makowy to ekspresowe w przygotowaniu ciasto z makiem, które prezentuje się fantastycznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piegus makowy to ekspresowe w przygotowaniu ciasto z makiem, które prezentuje się fantastycznie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna zwykła
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1 szkl. mak
4 szt. jajko
Przygotowanie
Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Wlać mleko z margaryną, wsypać mak.
Z 2 białek ubić pianę i połączyć z ciastem.
Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia innej potrawy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.