Piegus makowy

m7
Piegus makowy

0

0 / 0

Piegus makowy to ekspresowe w przygotowaniu ciasto z makiem, które prezentuje się fantastycznie.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

250 g margaryna zwykła

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1 szkl. mak

4 szt. jajko

Przygotowanie


1

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.

2

Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

3

Wlać mleko z margaryną, wsypać mak.

4

Z 2 białek ubić pianę i połączyć z ciastem.

5

Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia innej potrawy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

6

Piec ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

731

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

88

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły