Pieczony schab z żurawiną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Pieczony schab z żurawiną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7593-1702058012412.jpeg&w=3840&q=75)
Pieczony schab to znakomita opcja dla fanów domowych, pieczonych mięs. Aromatyczny schab podaj z żurawiną i ciesz się wykwintną przystawką lub po prostu pysznym plastrem schabu na kanapkę.
0
0 / 0
Pieczony schab to znakomita opcja dla fanów domowych, pieczonych mięs. Aromatyczny schab podaj z żurawiną i ciesz się wykwintną przystawką lub po prostu pysznym plastrem schabu na kanapkę.
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
800 g schab
1 łyżecz. mielone ziele angielskie
1 łyżecz. suszony tymianek
0.75 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
3 łyżka masło
Przygotowanie
Schab natrzeć solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i suszonym tymiankiem.
Z każdej strony podsmażyć na maśle, aby zamknąć pory, następnie przełożyć do brytfanki lub naczynia do zapiekania, na górę położyć 2 gałązki tymianku, zakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 15 minut.
Kolejno zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec 45 minut, odkryć i dopiekać- podlewając powstałym sosem- około 10 minut.
Podawać na ciepło lub zimno z żurawiną.