Pieczony schab z żurawiną
m7
Pieczony schab z żurawiną
1
0 / 0
Pieczony schab z żurawiną
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg schab bez kości
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka majeranek
3 łyżeczka żelatyna
1 szkl. żurawina suszona
1 szt. kostka rosołowa
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i dokładnie natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Mięso zawinęłam w folię i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia mięso nacięłam w środku i wypełniłam suszoną żurawiną.Obsmażyłam na oleju z każdej strony. Włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam w temp 180 C ponad 1 godzinę. mięso po ostudzeniu pokroiłam w cienkie plastry i ułożyłam na półmisku.
Kostkę bulionową zalałam wrzątkiem i mieszałam aż się rozpuściła. Rozrobiłam ją z żelatyną według proporcji na opakowaniu. Gdy żelatyna zaczeła tężeć zalałam nią mięso i odstawiłam do ostygnięcia.