Pieczony schab z dodatkiem żurawiny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
barbara.kowal
![Pieczony schab z dodatkiem żurawiny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363733.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyk, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole.
0
0 / 0
Klasyk, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg schab bez kości
8 szt. ząbek czosnku
1 kostka masło
4 szczyp. słodka papryka mielona
4 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
1
Umyj i oczyść schab. Nożykiem ponacinaj schab w kilku miejscach.
2
Obrany i posolony wcześniej czosnek wbij w małe otwory. W mięso wetrzyj mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie odstaw je na minimum kilka godzin do lodówki.
3
Schab przykryj folią aluminiową i połóż w natłuszczonej blaszce. Podpiecz w 220 stopniach przez około 20 minut. Następnie skręć temperaturę do 180 stopni, zdejmij folię i piecz do miękkości.
4
Podaj pokrojony w plastry z dodatkiem żurawiny.