Pieczony schab z dodatkiem żurawiny
barbara.kowal
Klasyk, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyk, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg schab bez kości
8 szt. ząbek czosnku
1 kostka masło
4 szczyp. słodka papryka mielona
4 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Umyj i oczyść schab. Nożykiem ponacinaj schab w kilku miejscach.
Obrany i posolony wcześniej czosnek wbij w małe otwory. W mięso wetrzyj mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie odstaw je na minimum kilka godzin do lodówki.
Schab przykryj folią aluminiową i połóż w natłuszczonej blaszce. Podpiecz w 220 stopniach przez około 20 minut. Następnie skręć temperaturę do 180 stopni, zdejmij folię i piecz do miękkości.
Podaj pokrojony w plastry z dodatkiem żurawiny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.