Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi
goodfoodlover
Przepis na bardzo łatwe danie z nutą elegancji - pieczony makaron z jajkami przepiórczymi. Idealne danie na wizytę gości lub niedzielny obiad. Do jego wykonania będziesz potrzebować: śmietanki kremowej 30%, szparagów, makaronu typu pappardelle, pomidorków koktajlowych, szynki parmeńskiej, jajek przepiórczych, cebuli, oliwy, parmezanu oraz przypraw w postaci soli i pieprzu.
1
0 / 0
Przepis na bardzo łatwe danie z nutą elegancji - pieczony makaron z jajkami przepiórczymi. Idealne danie na wizytę gości lub niedzielny obiad. Do jego wykonania będziesz potrzebować: śmietanki kremowej 30%, szparagów, makaronu typu pappardelle, pomidorków koktajlowych, szynki parmeńskiej, jajek przepiórczych, cebuli, oliwy, parmezanu oraz przypraw w postaci soli i pieprzu.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
2 szczyp. sól, pieprz
0.50 pęcz. szparagi
200 g makaron lubella pappardelle
100 g pomidorki koktajlowe
100 g szynka parmeńska
2 szt. jajka przepiórcze
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekana cebulę oraz szynkę
Wrzuć pokrojone szparagi oraz pomidorki i smaż jeszcze parę minut
Do warzyw i szynki wlej śmietanę. Posyp parmezanem. Duś parę minut
Dopraw do smaku solą i pieprzem
Do sosu wsyp wcześniej przygotowany makaron i wymieszaj dokładnie
Porcje makaronu przełóż do małych naczyń żaroodpornych i wbij na środek jajko
Włóż makaron do piekarnika i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni