Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

goodfoodlover
Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

1

0 / 0

Przepis na bardzo łatwe danie z nutą elegancji - pieczony makaron z jajkami przepiórczymi. Idealne danie na wizytę gości lub niedzielny obiad. Do jego wykonania będziesz potrzebować: śmietanki kremowej 30%, szparagów, makaronu typu pappardelle, pomidorków koktajlowych, szynki parmeńskiej, jajek przepiórczych, cebuli, oliwy, parmezanu oraz przypraw w postaci soli i pieprzu.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

2 szcz. sól, pieprz

0.50 pęcz. szparagi

200 g makaron lubella pappardelle

100 g pomidorki koktajlowe

100 g szynka parmeńska

2 szt. jajka przepiórcze

1 szt. cebula

3 łyżka oliwa

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu

2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekana cebulę oraz szynkę

3

Wrzuć pokrojone szparagi oraz pomidorki i smaż jeszcze parę minut

4

Do warzyw i szynki wlej śmietanę. Posyp parmezanem. Duś parę minut

5

Dopraw do smaku solą i pieprzem

6

Do sosu wsyp wcześniej przygotowany makaron i wymieszaj dokładnie

7

Porcje makaronu przełóż do małych naczyń żaroodpornych i wbij na środek jajko

8

Włóż makaron do piekarnika i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły