Pieczony łosoś z miodem, pomarańczą i żurawiną
EkspertOdKuchni
Pieczony łosoś w miodzie z żurawiną to eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad, romantyczną kolację lub świąteczny stół. Połączenie delikatnej ryby z marynatą na bazie pomarańczy, miodu i żurawiną to idealny wybór dla fanów aromatycznych smaków. Gotowe danie doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, purée z selera lub kaszą pęczak. Możesz je także podać z lekką sałatką z rukoli, orzechów włoskich i plasterków pomarańczy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pieczony łosoś w miodzie z żurawiną to eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad, romantyczną kolację lub świąteczny stół. Połączenie delikatnej ryby z marynatą na bazie pomarańczy, miodu i żurawiną to idealny wybór dla fanów aromatycznych smaków. Gotowe danie doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, purée z selera lub kaszą pęczak. Możesz je także podać z lekką sałatką z rukoli, orzechów włoskich i plasterków pomarańczy. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filet z łososia
100 g suszona żurawina
1 szt. pomarańcza
2 łyżka miód
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
1 łodyga rozmaryn
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Filety łososia osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły.
Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
W małym rondelku podgrzej masło. Dodaj suszoną żurawinę, sok z pomarańczy i miód. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż żurawina zmięknie i lekko się rozpadnie.
Dodaj startą skórkę z pomarańczy i gałązkę rozmarynu. Zdejmij z ognia i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).
Ułóż filety łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułóż porcję sosu żurawinowego.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż łosoś będzie miękki i soczysty. W trakcie pieczenia możesz delikatnie polewać rybę powstałym w naczyniu sosem, aby mięso było bardziej soczyste.
Przed podaniem oblej łososia resztką sosu z blaszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.