Pieczony łosoś z miodem, pomarańczą i żurawiną

EkspertOdKuchni
Pieczony łosoś z miodem, pomarańczą i żurawiną

2

0 / 0

Pieczony łosoś w miodzie z żurawiną to eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad, romantyczną kolację lub świąteczny stół. Połączenie delikatnej ryby z marynatą na bazie pomarańczy, miodu i żurawiną to idealny wybór dla fanów aromatycznych smaków. Gotowe danie doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, purée z selera lub kaszą pęczak. Możesz je także podać z lekką sałatką z rukoli, orzechów włoskich i plasterków pomarańczy. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filet z łososia

100 g suszona żurawina

1 szt. pomarańcza

2 łyżka miód

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło

1 łodyga rozmaryn

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Filety łososia osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły.

2

Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

3

W małym rondelku podgrzej masło. Dodaj suszoną żurawinę, sok z pomarańczy i miód. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż żurawina zmięknie i lekko się rozpadnie.

4

Dodaj startą skórkę z pomarańczy i gałązkę rozmarynu. Zdejmij z ognia i odstaw.

5

Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).

6

Ułóż filety łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułóż porcję sosu żurawinowego.

7

Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż łosoś będzie miękki i soczysty. W trakcie pieczenia możesz delikatnie polewać rybę powstałym w naczyniu sosem, aby mięso było bardziej soczyste.

8

Przed podaniem oblej łososia resztką sosu z blaszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły