Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428677.jpeg&w=3840&q=75)
Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami
0
0 / 0
Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg łosoś świeży
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. przyprawa do ryb
1 szkl. cieciorka
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. cytryna
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. brokuły
Przygotowanie
Filety oddzielamy od skórki. Myjemy i osuszamy. Doprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut.
Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą. Odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia odlewamy wodę i płuczemy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy wodę.
Brokuły gotujemy. Po ugotowaniu rozdzielamy je widelcem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy brokuły i świeżo wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym do smaku.
Na talerzyku układamy cieciorkę z brokułami a na to upieczonego łososia.
Rybę udekorowałam startą skórką z grejpfruta.