Pieczony łosoś
EkspertOdKuchni
Pieczony łosoś to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To świetny wybór na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Możemy go serwować na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniaczkami, chrupiącymi warzywami, kaszą lub ulubioną sałatką. Pieczony łosoś w towarzystwie miodowo-musztardowej marynaty to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne i zdrowe potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2016
kcal
Białka
155
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
109
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pieczony łosoś to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To świetny wybór na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Możemy go serwować na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniaczkami, chrupiącymi warzywami, kaszą lub ulubioną sałatką. Pieczony łosoś w towarzystwie miodowo-musztardowej marynaty to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne i zdrowe potrawy.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. łosoś ze skórą
100 g miód
2 łyżka musztarda francuska
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Za pomocą noża usuwamy łuski ze skóry łososia.
W misce łączymy miód, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Solimy i pieprzymy łososia, nakładamy na niego marynatę i odkładamy na 20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łososia zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 15-18 minut.
Upieczonego łososia podajemy chrzanem lub ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2016
kcal
Białka
155
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
109
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.