Pieczony łosoś
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pieczony łosoś](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459837.jpeg&w=3840&q=75)
Pieczony łosoś to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To świetny wybór na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Możemy go serwować na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniaczkami, chrupiącymi warzywami, kaszą lub ulubioną sałatką. Pieczony łosoś w towarzystwie miodowo-musztardowej marynaty to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne i zdrowe potrawy.
1
0 / 0
Pieczony łosoś to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To świetny wybór na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Możemy go serwować na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniaczkami, chrupiącymi warzywami, kaszą lub ulubioną sałatką. Pieczony łosoś w towarzystwie miodowo-musztardowej marynaty to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne i zdrowe potrawy.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. łosoś ze skórą
100 g miód
2 łyżka musztarda francuska
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Za pomocą noża usuwamy łuski ze skóry łososia.
W misce łączymy miód, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Solimy i pieprzymy łososia, nakładamy na niego marynatę i odkładamy na 20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łososia zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 15-18 minut.
Upieczonego łososia podajemy chrzanem lub ulubionymi dodatkami.