Pieczony łosoś

EkspertOdKuchni
Pieczony łosoś

1

0 / 0

Pieczony łosoś to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To świetny wybór na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Możemy go serwować na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniaczkami, chrupiącymi warzywami, kaszą lub ulubioną sałatką. Pieczony łosoś w towarzystwie miodowo-musztardowej marynaty to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne i zdrowe potrawy.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. łosoś ze skórą

100 g miód

2 łyżka musztarda francuska

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. chrzan krakus

Przygotowanie


1

Za pomocą noża usuwamy łuski ze skóry łososia.

2

W misce łączymy miód, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

3

Solimy i pieprzymy łososia, nakładamy na niego marynatę i odkładamy na 20 minut.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łososia zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 15-18 minut.

5

Upieczonego łososia podajemy chrzanem lub ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2016

kcal

Białka

155

gram

Węglowodany

90

gram

Tłuszcze

109

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły