Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo-pistacjowego

m7
Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo-pistacjowego

0

0 / 0

Przepyszna grecka propozycja na obiad jednogarnkowy. naprawdę polecam, ptaszyna palce lizać, a przygotowuje się bardzo łatwo. bardzo sycące.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg kurczak

2 łyżeczka tymianek

2 łyżeczka otarta skórka cytrynowa

1 szkl. bulion drobiowy

0.33 szkl. ryż długoziarnisty

0.25 szkl. oliwa z oliwek

0.25 szkl. oliwa z oliwek

1 szkl. pistacje obrane

1 szt. cebula

4 szt. ziemniak

2 łyżka tymianek

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni.

2

rozgrzej oliwę w rondlu i podsmażaj cebulę, aż zmięknie.

3

dosyp ryż i zamieszaj, tak aby dobrze pokrył się oliwą.

4

dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 20 min albo do chwili, gdy ryż stanie się miękki, a płyn się wchłonie.

5

zdejmij z ognia, dosyp orzechy, tymianek i skórkę,. Odstaw do wystygnięcia.

6

umieść farsz wewnątrz kurczaka i zwiąż jego nóżki. Połóż ptaka piersią do góry w dużym naczynie do pieczenia i piecz 40 min.

7

pokrój obrane ziemniaki na centymetrowe plastry. Rozłóż je w naczyniu wokół ptaka. Skrop obficie kurczaka i ziemniaki oliwą, dodatkowo posyp ziemniaki tymiankiem i pieprzem. Zapiekaj przez kolejną godzinę.

8

wyjmij kurczaka z naczynia i trzymaj go w cieple.

9

zwiększ temp. Piekarnika do 240 stopni, piecz ziemniaki jeszcze przez 15-20 min.

10

podaj kurczaka i chrupiące ziemniaczki razem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły