0

Składniki

1.5 Kilograma
Kurczak
2 Łyżeczki
tymianek
2 Łyżeczki
Otarta skórka cytrynowa
1 Szklanka
bulion
0.33 Szklanki
Ryż długoziarnisty
0.25 Szklanki
oliwa z oliwek
0.25 Szklanki
oliwa z oliwek
1 Szklanka
Pistacje obrane
1 Sztuka
cebula
4 Sztuki
Ziemniak
2 Łyżki
tymianek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni.
  2. rozgrzej oliwę w rondlu i podsmażaj cebulę, aż zmięknie.
  3. dosyp ryż i zamieszaj, tak aby dobrze pokrył się oliwą.
  4. dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 20 min albo do chwili, gdy ryż stanie się miękki, a płyn się wchłonie.
  5. zdejmij z ognia, dosyp orzechy, tymianek i skórkę,. Odstaw do wystygnięcia.
  6. umieść farsz wewnątrz kurczaka i zwiąż jego nóżki. Połóż ptaka piersią do góry w dużym naczynie do pieczenia i piecz 40 min.
  7. pokrój obrane ziemniaki na centymetrowe plastry. Rozłóż je w naczyniu wokół ptaka. Skrop obficie kurczaka i ziemniaki oliwą, dodatkowo posyp ziemniaki tymiankiem i pieprzem. Zapiekaj przez kolejną godzinę.
  8. wyjmij kurczaka z naczynia i trzymaj go w cieple.
  9. zwiększ temp. Piekarnika do 240 stopni, piecz ziemniaki jeszcze przez 15-20 min.
  10. podaj kurczaka i chrupiące ziemniaczki razem.

Opis

Przepyszna grecka propozycja na obiad jednogarnkowy. naprawdę polecam, ptaszyna palce lizać, a przygotowuje się bardzo łatwo. bardzo sycące.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!