Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo-pistacjowego
m7
Przepyszna grecka propozycja na obiad jednogarnkowy. naprawdę polecam, ptaszyna palce lizać, a przygotowuje się bardzo łatwo. bardzo sycące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1053
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszna grecka propozycja na obiad jednogarnkowy. naprawdę polecam, ptaszyna palce lizać, a przygotowuje się bardzo łatwo. bardzo sycące.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg kurczak
2 łyżecz. tymianek
2 łyżecz. otarta skórka cytrynowa
1 szkl. bulion drobiowy
0.33 szkl. ryż długoziarnisty
0.25 szkl. oliwa z oliwek
0.25 szkl. oliwa z oliwek
1 szkl. pistacje obrane
1 szt. cebula
4 szt. ziemniak
2 łyżka tymianek
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni.
rozgrzej oliwę w rondlu i podsmażaj cebulę, aż zmięknie.
dosyp ryż i zamieszaj, tak aby dobrze pokrył się oliwą.
dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 20 min albo do chwili, gdy ryż stanie się miękki, a płyn się wchłonie.
zdejmij z ognia, dosyp orzechy, tymianek i skórkę,. Odstaw do wystygnięcia.
umieść farsz wewnątrz kurczaka i zwiąż jego nóżki. Połóż ptaka piersią do góry w dużym naczynie do pieczenia i piecz 40 min.
pokrój obrane ziemniaki na centymetrowe plastry. Rozłóż je w naczyniu wokół ptaka. Skrop obficie kurczaka i ziemniaki oliwą, dodatkowo posyp ziemniaki tymiankiem i pieprzem. Zapiekaj przez kolejną godzinę.
wyjmij kurczaka z naczynia i trzymaj go w cieple.
zwiększ temp. Piekarnika do 240 stopni, piecz ziemniaki jeszcze przez 15-20 min.
podaj kurczaka i chrupiące ziemniaczki razem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1053
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.