Pieczony kalafior z granatem i sosem bbq

kontakt_2
Pieczony kalafior z granatem i sosem bbq

0

5 / 1

Kalafior zapiekany z serem smakuje rewelacyjnie! Doskonały posiłek dla wielbicieli warzyw.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kalafior

6 łyżka masło klarowane

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. sól

1 szczyp. papryka ostra

80 g ser grana padano

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 szczyp. sól, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

0.50 szt. granat

Przygotowanie


1

Kalafior umyć, osuszyć, a następnie posmarować roztopionym masłem. Posypać przyprawami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zakryć i zapiekać przez 40 minut w 200 stopniach, następnie od-kryć, posypać startym serem i dopiekać jeszcze około 5-7 minut.

2

Podawać z sosem ketchupowym powstałym z wymieszania ketchupu, sosu bbq, szczypty soli, soku z cytryny oraz cukru. Ozdobić pestkami granatu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

523

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

57

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły