Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie

kontakt_2
Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie

0

0 / 0

Zastanawiasz się jak przygotować ziemniaka, żeby nie było nudno? 
Pani Pikantna ma na to pomysł. 
 Zastąp go słodkim ziemniakiem! 
Jak brzmi dzisiejszy pomysł na ziemniaka? 
To zadziorny słodki ziemniak z ketchupowym farszem. 
Dlaczego zadziorny? Ma niezły, pikantny charakterek. Sprawdź, jak smakuje!


12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. batat

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

300 g mięso mielone

200 g ser żółty

1 szt. papryka zielona

100 g pomidory suszone

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka suszona bazylia

1 łyżka oregano

2 szczyp. sól, pieprz

4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Bataty umyj i przekrój wzdłuż. Nie obieraj. Nasmaruj z każdej strony oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyłóż połówki na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tak żeby leżały na blaszce stroną w skórce. Jeśli bataty mają bardzo zaokrąglone spody i się przewracają możesz delikatnie odciąć kawałek na dole, by powstała stabilna podstawka. Bataty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut bez termoobiegu.

2

W tym czasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę i wsyp do głębokiej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zmielone mięso i pokrojone suszone pomidory. Dodaj do mięsa około 4 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

3

Lekko miękkie bataty wyjmij z piekarnika i wydrąż łyżeczką miąższ do połowy warzywa.

4

W powstałym miejscu umieść mięso i posyp startym serem żółtym. Dodaj szczyptę bazylii, oregano, odrobinę soli i pieprzu. Wstaw bataty z farszem do piekarnika na 180 st. C i piecz bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie włącz termoobieg na ostanie 5 minut pieczenia, a następnie wyjmij gotowe danie.

5

Ciepłe bataty możesz dodatkowo polać ketchupem i posypać świeżym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1154

kcal

Białka

68

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły