Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975246003.jpeg&w=3840&q=75)
Zastanawiasz się jak przygotować ziemniaka, żeby nie było nudno? Pani Pikantna ma na to pomysł. Zastąp go słodkim ziemniakiem! Jak brzmi dzisiejszy pomysł na ziemniaka? To zadziorny słodki ziemniak z ketchupowym farszem. Dlaczego zadziorny? Ma niezły, pikantny charakterek. Sprawdź, jak smakuje!
0
0 / 0
Zastanawiasz się jak przygotować ziemniaka, żeby nie było nudno? Pani Pikantna ma na to pomysł. Zastąp go słodkim ziemniakiem! Jak brzmi dzisiejszy pomysł na ziemniaka? To zadziorny słodki ziemniak z ketchupowym farszem. Dlaczego zadziorny? Ma niezły, pikantny charakterek. Sprawdź, jak smakuje!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. batat
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
300 g mięso mielone
200 g ser żółty
1 szt. papryka zielona
100 g pomidory suszone
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka suszona bazylia
1 łyżka oregano
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Bataty umyj i przekrój wzdłuż. Nie obieraj. Nasmaruj z każdej strony oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyłóż połówki na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tak żeby leżały na blaszce stroną w skórce. Jeśli bataty mają bardzo zaokrąglone spody i się przewracają możesz delikatnie odciąć kawałek na dole, by powstała stabilna podstawka. Bataty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut bez termoobiegu.
W tym czasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę i wsyp do głębokiej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zmielone mięso i pokrojone suszone pomidory. Dodaj do mięsa około 4 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Lekko miękkie bataty wyjmij z piekarnika i wydrąż łyżeczką miąższ do połowy warzywa.
W powstałym miejscu umieść mięso i posyp startym serem żółtym. Dodaj szczyptę bazylii, oregano, odrobinę soli i pieprzu. Wstaw bataty z farszem do piekarnika na 180 st. C i piecz bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie włącz termoobieg na ostanie 5 minut pieczenia, a następnie wyjmij gotowe danie.
Ciepłe bataty możesz dodatkowo polać ketchupem i posypać świeżym szczypiorkiem.