Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie
kontakt_2
Zastanawiasz się jak przygotować ziemniaka, żeby nie było nudno? Pani Pikantna ma na to pomysł. Zastąp go słodkim ziemniakiem! Jak brzmi dzisiejszy pomysł na ziemniaka? To zadziorny słodki ziemniak z ketchupowym farszem. Dlaczego zadziorny? Ma niezły, pikantny charakterek. Sprawdź, jak smakuje!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1154
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zastanawiasz się jak przygotować ziemniaka, żeby nie było nudno? Pani Pikantna ma na to pomysł. Zastąp go słodkim ziemniakiem! Jak brzmi dzisiejszy pomysł na ziemniaka? To zadziorny słodki ziemniak z ketchupowym farszem. Dlaczego zadziorny? Ma niezły, pikantny charakterek. Sprawdź, jak smakuje!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. batat
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
300 g mięso mielone
200 g ser żółty
1 szt. papryka zielona
100 g pomidory suszone
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka suszona bazylia
1 łyżka oregano
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Bataty umyj i przekrój wzdłuż. Nie obieraj. Nasmaruj z każdej strony oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyłóż połówki na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tak żeby leżały na blaszce stroną w skórce. Jeśli bataty mają bardzo zaokrąglone spody i się przewracają możesz delikatnie odciąć kawałek na dole, by powstała stabilna podstawka. Bataty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut bez termoobiegu.
W tym czasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę i wsyp do głębokiej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zmielone mięso i pokrojone suszone pomidory. Dodaj do mięsa około 4 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Lekko miękkie bataty wyjmij z piekarnika i wydrąż łyżeczką miąższ do połowy warzywa.
W powstałym miejscu umieść mięso i posyp startym serem żółtym. Dodaj szczyptę bazylii, oregano, odrobinę soli i pieprzu. Wstaw bataty z farszem do piekarnika na 180 st. C i piecz bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie włącz termoobieg na ostanie 5 minut pieczenia, a następnie wyjmij gotowe danie.
Ciepłe bataty możesz dodatkowo polać ketchupem i posypać świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1154
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.