Pieczony batat z mięsem wołowym, awokado i serkiem wiejskim

Łowicz

Poznaj przepis na pyszne pieczone bataty z mięsem wołowym, kremowym awokado i serkiem wiejskim – idealne połączenie smaku, wartości odżywczych i prostoty przygotowania. To świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, dbających o zdrowe odżywianie, aktywnych fizycznie oraz wszystkich, którzy szukają sycących, a jednocześnie lekkich dań. Pieczone bataty doskonale sprawdzą się na szybki obiad lub kolację, zachwycając prostotą i wyjątkowym smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na pyszne pieczone bataty z mięsem wołowym, kremowym awokado i serkiem wiejskim – idealne połączenie smaku, wartości odżywczych i prostoty przygotowania. To świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, dbających o zdrowe odżywianie, aktywnych fizycznie oraz wszystkich, którzy szukają sycących, a jednocześnie lekkich dań. Pieczone bataty doskonale sprawdzą się na szybki obiad lub kolację, zachwycając prostotą i wyjątkowym smakiem.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. bataty
400 g wołowina mielona
1 szt. cebula
30 g koncentrat pomidorowy łowicz
300 ml bulion wołowy
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. czosnek w proszku
0.50 łyżecz. tymianek
1 szt. awokado
1 szt. serek wiejski
1 szt. awokado
2 łyżka miód chili
1 pęcz. cebula dymka
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Bataty dokładnie umyj, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około godzinę. Kiedy wbijesz w nie nóż, powinny być miękkie.
Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.
Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż przez 2 minuty, a następnie przełóż wszystko do rondla.
Wlej bulion, dopraw przyprawami i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso wchłonie płyn (około 45–60 minut).
Upieczonego batata przekrój wzdłuż na pół i rozgnieć miąższ widelcem.
Jedną część batata polej gotowym mięsem mielonym, a na drugiej połowie ułóż pokrojone w kostkę awokado i serek wiejski.
Całość polej miodem chilli (lub zwykłym miodem i posyp płatkami chilli) i posyp posiekaną cebulką dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.