Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

formularz
Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

0

0 / 0

Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny pomysł na urozmaicenie obiadu, ale również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Tak podane ziemniaki z pewnością nie raz będą królować na Waszych stołach.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. ziemniaki

300 g mięso mielone

1 łyżka olej

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

1 puszka pomidory krojone łowicz

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

50 g tarta mozarella

8 szt. ogórki korniszone z czosnkiem krakus

Przygotowanie


1

Umyte ziemniaki (duże) przekrajamy wzdłuż i wydrążamy otwory na około 1 cm głębokości.

2

Polewamy je oliwą, solimy i pieczemy 40 minut w 190 stopniach.

3

W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy wraz ze startą marchewką.

4

Dodajemy mięso mielone i chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż odparuje z nich cała woda.

5

Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

6

Farszem wypełniamy połówki ziemniaków.

7

Posypujemy mozzarellą, a na każdym układamy po ogórku przekrojonym na pół.

8

Zapiekamy kolejne 20 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

704

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły