Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
formularz
Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny pomysł na urozmaicenie obiadu, ale również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Tak podane ziemniaki z pewnością nie raz będą królować na Waszych stołach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny pomysł na urozmaicenie obiadu, ale również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Tak podane ziemniaki z pewnością nie raz będą królować na Waszych stołach.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ziemniaki
300 g mięso mielone
1 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
50 g tarta mozarella
8 szt. ogórki korniszone z czosnkiem krakus
Przygotowanie
Umyte ziemniaki (duże) przekrajamy wzdłuż i wydrążamy otwory na około 1 cm głębokości.
Polewamy je oliwą, solimy i pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy wraz ze startą marchewką.
Dodajemy mięso mielone i chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż odparuje z nich cała woda.
Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Farszem wypełniamy połówki ziemniaków.
Posypujemy mozzarellą, a na każdym układamy po ogórku przekrojonym na pół.
Zapiekamy kolejne 20 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.