Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
formularz
Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny pomysł na urozmaicenie obiadu, ale również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Tak podane ziemniaki z pewnością nie raz będą królować na Waszych stołach.
0
0 / 0
Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny pomysł na urozmaicenie obiadu, ale również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Tak podane ziemniaki z pewnością nie raz będą królować na Waszych stołach.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ziemniaki
300 g mięso mielone
1 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
50 g tarta mozarella
8 szt. ogórki korniszone z czosnkiem krakus
Przygotowanie
Umyte ziemniaki (duże) przekrajamy wzdłuż i wydrążamy otwory na około 1 cm głębokości.
Polewamy je oliwą, solimy i pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy wraz ze startą marchewką.
Dodajemy mięso mielone i chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż odparuje z nich cała woda.
Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Farszem wypełniamy połówki ziemniaków.
Posypujemy mozzarellą, a na każdym układamy po ogórku przekrojonym na pół.
Zapiekamy kolejne 20 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.