Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Ostatnio z naszego stołu nie schodzą ziemniaczki nadziewane farszem i przypieczone na chrupiąco. Jeśli tylko zapowiadają się do nas jacyś goście, to rodzina prosi o te ziemniaczki. Wyglądają efektownie, są dobre do piwa i do innych trunków. Goście też chwalą sobie gorące i pachnące syte danie, które można dobierać z deski zależnie od apetytu. Myślę, że ziemniaczki sprawdziłyby się także na piknik lub jako gorąca przystawka. Przepis, jak to zwykle bywa z kulinarnymi hitami, był potrzebą chwili; miało być smacznie, szybko i żeby się nie napracować;-)) Sos beszamelowy na początku odstraszał (mleko błeeee), ale po podpieczeniu doskonale połączył wszystkie składniki farszu. Cóż mogę jeszcze napisać? Może to, że ziemniaki w mundurkach smakują o niebo lepiej, niż zwykłe obrane i potłuczone do obiadu, więc warto wypróbować coś nowego. Coś, co zwykłego ziemniaka zamieni w oryginalne, choć proste danie.
1.5 | Kilograma |
ziemniaki
|
|
1 | Szczypta |
oregano
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1.5 | Szklanki |
mleko
|
|
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka |
papryka czerwona
|
|
1 | Sztuka |
jaja kurze całe
|
|
6 | Łyżek |
masło
|
|
6 | Łyżek |
mąka pszenna krupczatka Lubelli
|
|
20 | Dekagramów |
Wołowina chuda
|
|
20 | Dekagramów |
pieczarki
|
|
20 | Dekagramów |
ser żółty
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |