Example thumb
1

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
sól, pieprz
1.5 Szklanki
mleko
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
jaja kurze całe
6 Łyżek
masło extra
6 Łyżek
mąka pszenna krupczatka Lubelli
20 Dekagramów
Wołowina chuda
20 Dekagramów
pieczarki
20 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Podsmażam wołowinę na patelni, aż zamkną się pory. Za chwilę przykrywam pokrywkę i duszę kilka minut.
  2. Do podduszonej ołowiny dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki (można je zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić) i pokrojoną w kostkę paprykę.
  3. Ziemniaki odcedzam i wystawiam do ostygnięcia. Kroję wzdłuż i wydrążam łyżeczką środek, do którego wkładam farsz (mięso z warzywami i sosem beszamelowym). Tak przygotowane ziemniaczki umieszczam na blasze, posypuję oregano i startym serem żółtym. Piekę w temperaturze 170 stopni około 20 minut.
  4. Wołowinę kroję w cienkie paseczki lub kostkę. Może być inne mięso – Twój wybór.
  5. W tym czasie, gdy mięso i warzywa duszą się na wolnym ogniu robię sos beszamelowy: rozpuszczam masło i dodaję do niego mąkę – to wszystko mieszam energicznie, żeby nie powstały grudki. Dolewam mleko i nadal mieszam, a na koniec – uwaga! Teraz zdejmuję garnek z ognia!!! Wbijam do sosu całe jajo, ponownie mieszam i doprawiam go solą, pieprzem i ścieram nieco gałki muszkatołowej. Na patelni mieszam z farszem, dodaję starty ser żółty.
  6. Szoruję ziemniaki, zalewam wodą, solę i gotuję je bez obierania do miękkości.

Opis

Ostatnio z naszego stołu nie schodzą ziemniaczki nadziewane farszem i przypieczone na chrupiąco. Jeśli tylko zapowiadają się do nas jacyś goście, to rodzina prosi o te ziemniaczki. Wyglądają efektownie, są dobre do piwa i do innych trunków. Goście też chwalą sobie gorące i pachnące syte danie, które można dobierać z deski zależnie od apetytu. Myślę, że ziemniaczki sprawdziłyby się także na piknik lub jako gorąca przystawka. Przepis, jak to zwykle bywa z kulinarnymi hitami, był potrzebą chwili; miało być smacznie, szybko i żeby się nie napracować;-)) Sos beszamelowy na początku odstraszał (mleko błeeee), ale po podpieczeniu doskonale połączył wszystkie składniki farszu. Cóż mogę jeszcze napisać? Może to, że ziemniaki w mundurkach smakują o niebo lepiej, niż zwykłe obrane i potłuczone do obiadu, więc warto wypróbować coś nowego. Coś, co zwykłego ziemniaka zamieni w oryginalne, choć proste danie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!