Pieczone żeberka z sosem śliwkowym
malg
Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1046
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 8
Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
0.75 szkl. woda
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
5 szt. goździki
1 szt. cebula
6 łyżka olej
1 łyżka miód
2 łyżka masło
3 łyżka ocet winny
0.50 szkl. powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Żeberka solimy i pieprzymy, zalewamy marynatą z oleju, miodu, musztardy, liścia laurowego, ziela angielskiego. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na 10 godzin w chłodne miejsce.
Z marynaty, która została przygotowujemy sos. Dodajemy do niej kilka goździków i redukujemy na patelni do lekkiego zgęstnienia.
Na drugiej patelnie na maśle szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej suszone śliwki pokrojone w paski, zredukowana marynatę bez goździków, ocet winny, 3/4 szklanki wody i powidła śliwkowe. Wszystko gotujemy razem do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Z tak przygotowanym podajemy upieczone żeberka.
Po zamarynowaniu odsączamy z marynaty i pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, na najniższej półce piekarnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1046
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.