Pieczone żeberka z sosem śliwkowym
malg
Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.
0
4 / 8
Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
0.75 szkl. woda
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
5 szt. goździki
1 szt. cebula
6 łyżka olej
1 łyżka miód
2 łyżka masło
3 łyżka ocet winny
0.50 szkl. powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Żeberka solimy i pieprzymy, zalewamy marynatą z oleju, miodu, musztardy, liścia laurowego, ziela angielskiego. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na 10 godzin w chłodne miejsce.
Z marynaty, która została przygotowujemy sos. Dodajemy do niej kilka goździków i redukujemy na patelni do lekkiego zgęstnienia.
Na drugiej patelnie na maśle szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej suszone śliwki pokrojone w paski, zredukowana marynatę bez goździków, ocet winny, 3/4 szklanki wody i powidła śliwkowe. Wszystko gotujemy razem do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Z tak przygotowanym podajemy upieczone żeberka.
Po zamarynowaniu odsączamy z marynaty i pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, na najniższej półce piekarnika.