Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.
0.5 | Szklanki | ||
![]() |
|||
1 | Kilogram |
żeberka wieprzowe
|
|
1 | Szczypta |
Pieprz, sól do smaku
|
|
0.75 | Szklanki |
woda
|
|
4 | Sztuki |
liść laurowy
|
|
4 | Sztuki |
ziele angielskie
|
|
5 | Sztuk |
goździki
|
|
1 | Sztuka | ||
6 | Łyżek |
olej
|
|
1 | Łyżka |
miód
|
|
2 | Łyżki |
masło
|
|
3 | Łyżki |
ocet winny
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |