Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

0.5 Szklanki
1 Kilogram
żeberka wieprzowe
1 Szczypta
Pieprz, sól do smaku
0.75 Szklanki
woda
4 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
goździki
1 Sztuka
cebula
6 Łyżek
olej
1 Łyżka
miód
2 Łyżki
masło
3 Łyżki
ocet winny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka solimy i pieprzymy, zalewamy marynatą z oleju, miodu, musztardy, liścia laurowego, ziela angielskiego. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na 10 godzin w chłodne miejsce.
  2. Z marynaty, która została przygotowujemy sos. Dodajemy do niej kilka goździków i redukujemy na patelni do lekkiego zgęstnienia.
  3. Na drugiej patelnie na maśle szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej suszone śliwki pokrojone w paski, zredukowana marynatę bez goździków, ocet winny, 3/4 szklanki wody i powidła śliwkowe. Wszystko gotujemy razem do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Z tak przygotowanym podajemy upieczone żeberka.
  4. Po zamarynowaniu odsączamy z marynaty i pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, na najniższej półce piekarnika.

Opis

Kiedyś na żeberkach gotowałam tylko zupy; kapuśniak, żurek, grochową, te żeberka z zupy były tak dobre, że "walczyła" o nie cała rodzina. Skoro tak wszystkim smakują postanowiłam zacząć robić żeberka jako osobną potrawę. Pierwszy raz zrobiłam żeberka duszone w pikantno-słodkim sosie z chili i miodem. Wyszły pyszne! Od jakiegoś czasu piekę je w piekarniku, ale dzień wcześniej marynuję w miodzie i innych przyprawach. Ważne, żeby pamiętać, aby piec je na najniższej półce piekarnika, ponieważ miód szybko się karmelizuje i żeberka mogą się przypalić. Szczególnie polecam do nich sos śliwkowy robiony na bazie zesmażonej cebuli i powideł, suszonych śliwek z nutką przypraw korzennych i octu winnego. Żeberka można zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Właściwie, trudno porównać żeberka z jakimkolwiek innym mięsem; tu najbardziej pasuje słodki smak miodu, a jeśli dodatkowo wzmocnisz go słodkim sosem, to otrzymasz bardzo elegancką potrawę.

Podobne przepisy

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Łazankowe trendy

Przepis
Średni Do 40 min
Łazankowe trendy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Ogórkowa z nutą koperku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ogórkowa z nutą koperku

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!