Pieczone żeberka w marynacie z żurawiny
maspexdigital
Jeśli uwielbiasz żeberka w sosie bbq to te w marynacie z żurawiny również przypadną Ci do gustu. Przygotowanie tych żeberek jest banalnie proste a efekt zachwycający. Wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
781
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 3
Jeśli uwielbiasz żeberka w sosie bbq to te w marynacie z żurawiny również przypadną Ci do gustu. Przygotowanie tych żeberek jest banalnie proste a efekt zachwycający. Wypróbuj!
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
0.50 szkl. woda
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka olej
1 łyżecz. suszony rozmaryn
0.50 łyżecz. sól
0.30 łyżecz. mielone ziele angielskie
0.30 łyżecz. papryka wędzona
Przygotowanie
Żeberka (jeżeli są w całym pasku, to pociąć na mniejsze części) wymieszać z poszatkowaną cebulą, posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawami, konfiturą, olejem i odstawić na 30 minut.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, delikatnie wlać wodę, zakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec 60 minut.
Odkryć, wierzch podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze przez 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
781
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.