Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

formularz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

0

5 / 2

Mała wariacja na temat typowego dania włoskiej kuchni. Nasze risotto z pieczonymi warzywami na pewno ukoi podniebienia nawet największych koneserów smaków śródziemnomorskich. Świeża marchew, bataty i dynia, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy sprawią, że zwykły obiad zamieni się w prawdziwą ucztę!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. marchew

1 szt. batat

1 szt. cebula

1 szt. papryka

1 szt. dynia hokkaido

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

200 g ryż risotto

1 szkl. oliwa z oliwek

1 kost. czosnek

1 szt. papryczka chili

1 szt. cytryna

1 szcz. sól

1 szt. sól gruboziarnista

1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

0.50 łyżka masło

1 szkl. parmezan tarty

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2

Warzywa myjemy i obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, z dyni usuwamy pestki oraz skórkę.

3

Kroimy warzywa na duże kawałki, marchewki kroimy wzdłuż.

4

Warzywa układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą.

6

Pieczemy przez około 30 minut.

7

W tym czasie w dużym rondlu zagotowujemy 1 litr wody.

8

Dodajemy cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.

9

W drugim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek.

10

Podsmażamy chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważając, żeby go nie przypalić.

11

Wyjmujemy czosnek z oliwy, dodajemy posiekane chili, smażymy minutę.

12

Do aromatycznej oliwy dodajemy ryż, podsmażamy chwilę mieszając.

13

Wlewamy jedną chochlę bulionu, porządnie mieszamy i czekamy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Dolewamy kolejne chochle, kiedy ryż wchłonie poprzednie. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.

14

Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

15

Rozkładamy gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodajemy upieczone warzywa, posypujemy grubo skrojonym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły