Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

formularz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

0

5 / 2

Mała wariacja na temat typowego dania włoskiej kuchni. Nasze risotto z pieczonymi warzywami na pewno ukoi podniebienia nawet największych koneserów smaków śródziemnomorskich. Świeża marchew, bataty i dynia, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy sprawią, że zwykły obiad zamieni się w prawdziwą ucztę!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. marchew

1 szt. batat

1 szt. cebula

1 szt. papryka

1 szt. dynia hokkaido

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

200 g ryż risotto

1 szkl. oliwa z oliwek

1 kostka czosnek

1 szt. papryczka chili

1 szt. cytryna

1 szczyp. sól

1 szt. sól gruboziarnista

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

0.50 łyżka masło

1 szkl. parmezan tarty

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2

Warzywa myjemy i obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, z dyni usuwamy pestki oraz skórkę.

3

Kroimy warzywa na duże kawałki, marchewki kroimy wzdłuż.

4

Warzywa układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą.

6

Pieczemy przez około 30 minut.

7

W tym czasie w dużym rondlu zagotowujemy 1 litr wody.

8

Dodajemy cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.

9

W drugim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek.

10

Podsmażamy chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważając, żeby go nie przypalić.

11

Wyjmujemy czosnek z oliwy, dodajemy posiekane chili, smażymy minutę.

12

Do aromatycznej oliwy dodajemy ryż, podsmażamy chwilę mieszając.

13

Wlewamy jedną chochlę bulionu, porządnie mieszamy i czekamy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Dolewamy kolejne chochle, kiedy ryż wchłonie poprzednie. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.

14

Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

15

Rozkładamy gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodajemy upieczone warzywa, posypujemy grubo skrojonym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

937

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły