0

Składniki

3 Sztuki
marchew
1 Sztuka
batat
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka
1 Sztuka
dynia hokkaido
1 Opakowanie
ingridient
koncentrat bulionu warzywnego Krakus
200 Gramów
ryż risotto
1 Szklanka
oliwa z oliwek
1 Kostka
czosnek
1 Sztuka
Papryczka chili
1 Sztuka
cytryna
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
Sól gruboziarnista
1 Szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
0.5 Łyżki
masło extra
1 Szklanka
Parmezan tarty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Warzywa myjemy i obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, z dyni usuwamy pestki oraz skórkę.
  3. Kroimy warzywa na duże kawałki, marchewki kroimy wzdłuż.
  4. Warzywa układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą.
  6. Pieczemy przez około 30 minut.
  7. W tym czasie w dużym rondlu zagotowujemy 1 litr wody.
  8. Dodajemy cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
  9. W drugim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek.
  10. Podsmażamy chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważając, żeby go nie przypalić.
  11. Wyjmujemy czosnek z oliwy, dodajemy posiekane chili, smażymy minutę.
  12. Do aromatycznej oliwy dodajemy ryż, podsmażamy chwilę mieszając.
  13. Wlewamy jedną chochlę bulionu, porządnie mieszamy i czekamy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Dolewamy kolejne chochle, kiedy ryż wchłonie poprzednie. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.
  14. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  15. Rozkładamy gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodajemy upieczone warzywa, posypujemy grubo skrojonym parmezanem.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Spaghetti z małżami

Łatwy Do 1 godz
Spaghetti z małżami

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

Łatwy Do 40 min
Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

Spaghetti z czosnkiem i chili

Łatwy Do 15 min
Spaghetti z czosnkiem i chili

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!