Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym
formularz
Mała wariacja na temat typowego dania włoskiej kuchni. Nasze risotto z pieczonymi warzywami na pewno ukoi podniebienia nawet największych koneserów smaków śródziemnomorskich. Świeża marchew, bataty i dynia, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy sprawią, że zwykły obiad zamieni się w prawdziwą ucztę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Mała wariacja na temat typowego dania włoskiej kuchni. Nasze risotto z pieczonymi warzywami na pewno ukoi podniebienia nawet największych koneserów smaków śródziemnomorskich. Świeża marchew, bataty i dynia, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy sprawią, że zwykły obiad zamieni się w prawdziwą ucztę!
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. marchew
1 szt. batat
1 szt. cebula
1 szt. papryka
1 szt. dynia hokkaido
1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus
200 g ryż risotto
1 szkl. oliwa z oliwek
1 kostka czosnek
1 szt. papryczka chili
1 szt. cytryna
1 szczyp. sól
1 szt. sól gruboziarnista
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 pęcz. nać pietruszki
0.50 łyżka masło
1 szkl. parmezan tarty
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Warzywa myjemy i obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, z dyni usuwamy pestki oraz skórkę.
Kroimy warzywa na duże kawałki, marchewki kroimy wzdłuż.
Warzywa układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą.
Pieczemy przez około 30 minut.
W tym czasie w dużym rondlu zagotowujemy 1 litr wody.
Dodajemy cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
W drugim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek.
Podsmażamy chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważając, żeby go nie przypalić.
Wyjmujemy czosnek z oliwy, dodajemy posiekane chili, smażymy minutę.
Do aromatycznej oliwy dodajemy ryż, podsmażamy chwilę mieszając.
Wlewamy jedną chochlę bulionu, porządnie mieszamy i czekamy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Dolewamy kolejne chochle, kiedy ryż wchłonie poprzednie. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.
Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Rozkładamy gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodajemy upieczone warzywa, posypujemy grubo skrojonym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.