Pieczone warzywa z ketchupem

kontakt_2
Pieczone warzywa z ketchupem

0

0 / 0

Pieczone ziemniaki z miodową marchewką sprawdzą się idealnie jako dodatek do świątecznego obiadu. Ziemniaki są chrupiące i aromatyczne od przypraw, a marchewka delikatna i lekko słodka od miodu. Wspólnie tworzą idealny duet.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. ziemniaki

5 szt. marchew

1 szt. cebula czerwona

1 łyżecz. miód

3 łyżka oliwa

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. suszony rozmaryn

1 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz czarny

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Ziemniaki dobrze szorujemy. Kroimy w ćwiartki. Przekładamy na blaszkę. Obtaczamy w 2 łyżkach oliwy. Posypujemy 0,5 łyżeczki soli, papryką słodką i rozmarynem.

3

Marchewki szorujemy. Obtaczamy w 1 łyżce oliwy i miodzie. Posypujemy solą. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka.

4

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa pieczemy przez 30 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

420

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły