Pieczone warzywa w miodowej glazurze
lubella
Pieczone warzywa z pełnoziarnistym makaronem w miodowej glazurze brzmią i smakują doskonale! Pożywne i zdrowe danie idealne na lunch do pracy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
996
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczone warzywa z pełnoziarnistym makaronem w miodowej glazurze brzmią i smakują doskonale! Pożywne i zdrowe danie idealne na lunch do pracy!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pełne ziarno z orkiszem świdry
3 szt. ziemniaki
2 szt. buraki
150 g marchewka
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
6 łyżka olej rzepakowy
2 łyżka miód
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. suszone oregano
1 łyżecz. tymianek
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Warzywa obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw.
Olej wymieszać z miodem oraz solą, pieprzem i przyprawami, polać warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut.
Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
996
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.