Pieczone warzywa w miodowej glazurze

lubella
Pieczone warzywa w miodowej glazurze

0

0 / 0

Pieczone warzywa z pełnoziarnistym makaronem w miodowej glazurze brzmią i smakują doskonale! Pożywne i zdrowe danie idealne na lunch do pracy!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella pełne ziarno z orkiszem świdry

3 szt. ziemniaki

2 szt. buraki

150 g marchewka

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

6 łyżka olej rzepakowy

2 łyżka miód

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. suszone oregano

1 łyżecz. tymianek

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Warzywa obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw.

2

Olej wymieszać z miodem oraz solą, pieprzem i przyprawami, polać warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut.

3

Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

996

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

142

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły