Pieczone udźce z indyka

m7
Pieczone udźce z indyka

0

0 / 0

Udźce z powodzeniem mogą zastąpić wędlinę podawaną na kanapki.

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.50 łyżecz. sól, pieprz

2 szt. udziec indyka ze skórą

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka majeranek

3 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Udźce z indyka umyć i osuszyć. Z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i roztartego czosnku przygotować marynatę i natrzeć nią mięso.

2

Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie udźce przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć niewielką ilością tłuszczu, podlać wodą i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

3

Następnie zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.

4

Co jakiś czas powinno się polewać mięso sosem z pieczenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

239

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły