Pieczone puszyste naleśniki z ricottą i kremem czekoladowym

Lubella
Pieczone puszyste naleśniki z ricottą i kremem czekoladowym

0

0 / 0

Poznaj pieczone puszyste naleśniki z ricottą i kremem czekoladowym – nietypową wersję klasycznych naleśników, które zamiast smażenia trafiają do piekarnika! Dzięki temu są lekkie, delikatne i wyjątkowo puszyste, a nadzienie z kremowej ricotty i aksamitnego kremu czekoladowego sprawia, że trudno się im oprzeć. Idealne na weekendowe śniadanie, leniwe popołudnie z kawą lub słodki deser dla gości. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

140 g mąka pszenna lubella

250 ml mleko

2 łyżka cukier

2 łyżka olej

2 szt. jaja

Dodatki

6 łyżka krem czekoladowy

6 łyżka ricotta

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik do 200°C (góra-dół).

2

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać rózgą.

3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Wlać ciasto na blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 12 minut.

5

Pokroić naleśniki radełkiem na 6 jednakowych prostokątów.

6

Każdego naleśnika posmarować czekoladą, następnie ricottą.

7

Zwinąć naleśniki w rulon.

8

Gotowe naleśniki oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły