Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Lubella

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznych, gotowanych pierogów – szczególnie gdy zależy Ci na wersji bardziej sycącej, podkręconej chrupiącym ciastem drożdżowym. To doskonała propozycja na święta, ale też jako przekąska na co dzień — są wygodne, aromatyczne i dobrze smakują nawet następnego dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
172
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznych, gotowanych pierogów – szczególnie gdy zależy Ci na wersji bardziej sycącej, podkręconej chrupiącym ciastem drożdżowym. To doskonała propozycja na święta, ale też jako przekąska na co dzień — są wygodne, aromatyczne i dobrze smakują nawet następnego dnia.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto na pierogi
300 ml mąka pszenna lubella
150 ml mleko ciepłe
5 g drożdże suche
40 g masło roztopione
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szt. jajko
Farsz
250 g kapusta kiszona
80 g grzyby suszone
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 łyżka olej
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. pieprz
1 szczyp. sól do smaku
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szt. jajko do smarowania
Przygotowanie
Przygotowanie farszu
Namocz suszone grzyby, a potem drobno je posiekaj.
Kapustę przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciśnij i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i olej, dodaj posiekaną cebulę, smaż 3–4 minuty. Dodaj kapustę i grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
Smaż 10–12 minut, aż farsz odparuje i wszystko zmięknie. Dopraw pieprzem, majerankiem i solą. Usuń liść i ziele, odstaw farsz, aby wystygł.

Porada:
Farsz do pierogów pieczonych powinien być wyrazisty — pieprzu można dać więcej.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do miski wlej ciepłe (nie gorące!) mleko, dodaj cukier i drożdże — wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
Dodaj jajko, sól i roztopione masło, wymieszaj.
Wsyp mąkę i wyrób elastyczne, miękkie ciasto (ok. 7–10 minut ręcznie).
Przykryj miskę i zostaw ciasto na 45–60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Lepienie pierogów
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4–5 mm.

Wytnij kółka o średnicy 10–11 cm.

Nałóż farsz i zlep pierogi dokładnie po brzegach.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Pieczenie
Piecz w 190°C przez 18–22 minuty, aż będą złote i lekko błyszczące.
Po wyjęciu z piekarnika można przykryć ściereczką na 5 minut, by zmiękła skórka (jeśli lubisz bardziej miękkie).
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
172
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.