Pieczone papryki po bolońsku

ejszet
Pieczone papryki po bolońsku

0

0 / 0

Pieczone papryki po bolońsku, to nie tylko pomysłowy i pyszny obiad, ale również bardzo zdrowy, bez zbędnych dodatków. Czasami prostota potrawy sprawia, że jest obłędnie pyszna. I tak też jest w tym przypadku!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g mięso mielone wieprzowe

3 łyżka oliwa

200 g kasza jęczmienna

1 kostka kostka rosołowa drobiowa

4 szt. papryka czerwona

1 szt. łowicz sos boloński

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać.

2

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazda nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz, tak aby tworzył lekki czubek. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

3

Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

701

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

55

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły