Pieczone papryki po bolońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ejszet
![Pieczone papryki po bolońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824519.jpeg&w=3840&q=75)
Pieczone papryki po bolońsku, to nie tylko pomysłowy i pyszny obiad, ale również bardzo zdrowy, bez zbędnych dodatków. Czasami prostota potrawy sprawia, że jest obłędnie pyszna. I tak też jest w tym przypadku!
0
0 / 0
Pieczone papryki po bolońsku, to nie tylko pomysłowy i pyszny obiad, ale również bardzo zdrowy, bez zbędnych dodatków. Czasami prostota potrawy sprawia, że jest obłędnie pyszna. I tak też jest w tym przypadku!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g mięso mielone wieprzowe
3 łyżka oliwa
200 g kasza jęczmienna
1 kostka kostka rosołowa drobiowa
4 szt. papryka czerwona
1 szt. łowicz sos boloński
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka olej rzepakowy
Przygotowanie
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazda nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz, tak aby tworzył lekki czubek. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej.