Pieczone papryki po bolońsku

ejszet
Pieczone papryki po bolońsku

0

0 / 0

Pieczone papryki po bolońsku, to nie tylko pomysłowy i pyszny obiad, ale również bardzo zdrowy, bez zbędnych dodatków. Czasami prostota potrawy sprawia, że jest obłędnie pyszna. I tak też jest w tym przypadku!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g mięso mielone wieprzowe

3 łyżka oliwa

200 g kasza jęczmienna

1 kost. kostka rosołowa drobiowa

4 szt. papryka czerwona

1 szt. łowicz sos boloński

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać.

2

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazda nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz, tak aby tworzył lekki czubek. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

3

Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły