Pieczone pączki
malg
Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.
0
0 / 0
Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
7 dag. drożdże
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić wpodgrzanym mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąkę – zagnieść ciasto, dodać stopione przestudzone masło i wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto włożyć na wysypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.
Szklanką wyciąć krążki i kłaść jeden krążek na drugi.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe, pół l mleka, pół kostki masła - z tych składników ugotować budyń. Do tego dodać kostkę masła i miksować, aż budyń wchłonie masło.
Jak upieczone pączki wystygną, rozdzielić krążki i przełożyć ostudzonym kremem.
Wierzch udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.