Pieczone pączki

malg
Pieczone pączki

0

0 / 0

Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka cukier

50 dek. mąka pszenna tortowa lubella

7 dek. drożdże

0.50 kost. masło

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić wpodgrzanym mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąkę – zagnieść ciasto, dodać stopione przestudzone masło i wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

2

Ciasto włożyć na wysypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.

3

Szklanką wyciąć krążki i kłaść jeden krążek na drugi.

4

Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.

5

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6

Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe, pół l mleka, pół kostki masła - z tych składników ugotować budyń. Do tego dodać kostkę masła i miksować, aż budyń wchłonie masło.

7

Jak upieczone pączki wystygną, rozdzielić krążki i przełożyć ostudzonym kremem.

8

Wierzch udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły