Example thumb
0

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Szczypta
sól
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
cukier
7 Dekagramów
drożdże
0.5 Kostki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuścić wpodgrzanym mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąkę – zagnieść ciasto, dodać stopione przestudzone masło i wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
  2. Ciasto włożyć na wysypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.
  3. Szklanką wyciąć krążki i kłaść jeden krążek na drugi.
  4. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  5. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe, pół l mleka, pół kostki masła - z tych składników ugotować budyń. Do tego dodać kostkę masła i miksować, aż budyń wchłonie masło.
  7. Jak upieczone pączki wystygną, rozdzielić krążki i przełożyć ostudzonym kremem.
  8. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.

Opis

Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!