Pieczone pączki
malg
Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Coś nowego dla wielbicieli pączków. Mniej kalorii, lecz ten sam pyszny smak.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
7 dag. drożdże
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić wpodgrzanym mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąkę – zagnieść ciasto, dodać stopione przestudzone masło i wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto włożyć na wysypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.
Szklanką wyciąć krążki i kłaść jeden krążek na drugi.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe, pół l mleka, pół kostki masła - z tych składników ugotować budyń. Do tego dodać kostkę masła i miksować, aż budyń wchłonie masło.
Jak upieczone pączki wystygną, rozdzielić krążki i przełożyć ostudzonym kremem.
Wierzch udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.