Pieczone ostrygi z salsą z mango, awokado i chili

maspexdigital

Pieczone ostrygi z salsą mango i awokado to efektowna, a przy tym prosta w przygotowaniu przystawka, która świetnie sprawdzi się na eleganckiej kolacji, romantycznym wieczorze czy spotkaniu ze znajomymi. Delikatne, podpieczone mięso ostryg zyskuje zupełnie nowy charakter w połączeniu z orzeźwiającą, lekko pikantną salsą owocową. To doskonała propozycja dla osób, które chcą spróbować owoców morza w nietypowej formie – nie na surowo, ale w wersji pieczonej, dzięki czemu danie jest łagodniejsze i bardziej przystępne nawet dla początkujących.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pieczone ostrygi z salsą mango i awokado to efektowna, a przy tym prosta w przygotowaniu przystawka, która świetnie sprawdzi się na eleganckiej kolacji, romantycznym wieczorze czy spotkaniu ze znajomymi. Delikatne, podpieczone mięso ostryg zyskuje zupełnie nowy charakter w połączeniu z orzeźwiającą, lekko pikantną salsą owocową. To doskonała propozycja dla osób, które chcą spróbować owoców morza w nietypowej formie – nie na surowo, ale w wersji pieczonej, dzięki czemu danie jest łagodniejsze i bardziej przystępne nawet dla początkujących.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
12 szt. świeże ostrygi
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
Salsa
1 szt. mango
1 szt. awokado
1 szt. papryczka chili
1 szt. limonka
1 łyżka posiekana kolendra
1 szczyp. sól do smaku
Przygotowanie
Mango i awokado obierz, pokrój w drobną kostkę.
Chili oczyść z pestek i posiekaj bardzo drobno.
Wyciśnij sok z limonki.
W misce wymieszaj mango, awokado, chili, sok z limonki i kolendrę.
Dopraw do smaku solą. Odstaw, by smaki się przegryzły.
Użyj noża do ostryg lub małego, mocnego noża kuchennego.
Otwieraj ostrożnie (najlepiej przez zawias muszli).
Usuń górną część muszli, zostawiając mięso na dolnej.
Piekarnik nagrzej do 200°C (grill lub góra/dół).
Ułóż ostrygi na blasze (najlepiej na warstwie grubej soli morskiej – będą stabilne).
Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
Piecz ok. 5–7 minut, aż mięso lekko się zetnie.
Wyjmij ostrygi, ostrożnie przenieś na talerz.
Na każdą nałóż łyżeczkę salsy mango–awokado.
Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.