Pieczone młode warzywa z sosem z tahini
EkspertOdKuchni
Pieczone młode warzywa z sosem z tahini to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację, który jest pełen smaku, witamin i minerałów. Świetnie sprawdzi się również jako pyszna przekąska lub przystawka na różnorodne okazje. Połączenie młodych ziemniaków, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii, cebuli i sosu na bazie pasty sezamowej to świetny sposób na wzbogacenie swojego letniego menu, kiedy trwa sezon na młode warzywa. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczone młode warzywa z sosem z tahini to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację, który jest pełen smaku, witamin i minerałów. Świetnie sprawdzi się również jako pyszna przekąska lub przystawka na różnorodne okazje. Połączenie młodych ziemniaków, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii, cebuli i sosu na bazie pasty sezamowej to świetny sposób na wzbogacenie swojego letniego menu, kiedy trwa sezon na młode warzywa. Życzymy smacznego!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki młode
250 g marchew
250 g fasolka szparagowa
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa z oliwek
3 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka suszony tymianek
Sos
1 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka tahini
3 łyżka jogurt naturalny
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Młode ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową, cukinię i cebulę umieść na dużej blaszce do pieczenia.
Skrop wszystkie warzywa oliwą z oliwek i wymieszaj delikatnie, aby równomiernie pokryć olejem. Posyp solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piecz warzywa przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i lekko zrumienione, mieszając je raz po około 15 minutach.
W misce wymieszaj jogurt naturalny, tahini, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dobrze połącz wszystkie składniki, aby sos był gładki i jednolity.
Gdy warzywa będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na chwilę, aby nieco ostygły. Serwuj z posiekaną natką pietruszki i polane sosem tahini.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.