Pieczone mini omlety

maspexdigital
Pieczone mini omlety

0

0 / 0

Pieczone mini omlety to ciekawa alternatywa dla typowego śniadania. Potrzebujesz formy do babeczek, którą włożysz do nagrzanego piekarnika. W misce wymieszaj jajka, mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaj mleko, dokładnie mieszając. Ostrożnie wyjmij z piekarnika nagrzaną formę. Do każdego otworu wlej łyżeczkę oleju, a potem przygotowane ciasto. Piecz około 12 minut. Podawaj z ulubionym dżemem. Spraw sobie mini ucztę i przygotuj przepis na pieczone mini omlety.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. konfitura jagodowa łowicz

250 mleko

4 szt. jaja l

130 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g cukier drobny

100 olej

1 szcz. sól

1 łyżeczka cukier puder

Przygotowanie


1

Formę na muffinki lub ceramiczne kokilki włóż do nagrzanego na 220°C piekarnika.

2

Jajka wymieszaj w misce z mąką, cukrem oraz solą. Dodaj do masy mleko i dokładnie wymieszaj. Wyciągnij nagrzaną formę, wlej 1 do 2 łyżeczek oleju do każdego otworu, następnie wlej ciasto.

3

Piecz przez około 12 minut, aż omlety urosną i ładnie zbrązowieją na brzegach.

4

Po wyciągnięciu z piekarnika omlety lekko opadają. Podawaj je z ulubionym dżemem lub konfiturą, lekko posypane cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły