Pieczone mięso w sosie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pieczone mięso w sosie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974821531.jpeg&w=3840&q=75)
sosik
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
sosik
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg mięso wieprzowe
3 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. przyprawa do dań z grilla
1 szt. sos grzybowy
5 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo
chuda łopatka) - pucek nacieramy vegetą, i grillem. Zostawiamy na noc w
lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.
Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do
zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy
cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową
"kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy
naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.
Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.
Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt zmęczeni odlewamy z upieczonego
mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos
grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry
(ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięso do ziemniaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.