1

Składniki

1.5 Kilograma
mięso wieprzowe
3 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Przyprawa do dań z grilla
1 Sztuka
Sos grzybowy
5 Łyżek
przyprawa typu vegeta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo
  2. chuda łopatka) - pucek nacieramy vegetą, i grillem. Zostawiamy na noc w
  3. lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.
  4. Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do
  5. zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy
  6. cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową
  7. "kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy
  8. naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.
  9. Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.
  10. Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt zmęczeni odlewamy z upieczonego
  11. mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos
  12. grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry
  13. (ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięso do ziemniaków.

Opis

sosik

Podobne przepisy

Spaghetti alla pomarola

Łatwy Do 1 godz

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz

Cannelloni bez wysiłku

Średni Do 1 godz

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min

Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie

Średni Do 1 godz

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!