Pieczone mięso w sosie

m7
Pieczone mięso w sosie

Średnia 0 / 0

Oceń!

sosik

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg mięso wieprzowe

3 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. przyprawa do dań z grilla

1 szt. sos grzybowy

5 łyżka przyprawa typu vegeta

Przygotowanie


Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo

chuda łopatka) - pucek nacieramy vegetą, i grillem. Zostawiamy na noc w

lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.

Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do

zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy

cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową

"kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy

naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.

Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.

Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt zmęczeni odlewamy z upieczonego

mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos

grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry

(ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięso do ziemniaków.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

325

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły