Example thumb
1

Składniki

1.5 Kilograma
mięso wieprzowe
3 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Przyprawa do dań z grilla
1 Sztuka
Sos grzybowy
5 Łyżek
przyprawa typu vegeta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo
  2. chuda łopatka) - pucek nacieramy vegetą, i grillem. Zostawiamy na noc w
  3. lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.
  4. Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do
  5. zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy
  6. cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową
  7. "kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy
  8. naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.
  9. Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.
  10. Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt zmęczeni odlewamy z upieczonego
  11. mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos
  12. grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry
  13. (ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięso do ziemniaków.

Opis

sosik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!