Pieczone marchewki w glazurze z ubitą fetą

EkspertOdKuchni

Słodkie, karmelizowane marchewki w aromatycznej glazurze, podane na kremowej, ubitej fecie – to danie, które zachwyca smakiem i wyglądem! Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodko-słonych połączeń kulinarnych. To idealny dodatek do obiadu, lekka przekąska lub nawet elegancka przystawka na przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie, karmelizowane marchewki w aromatycznej glazurze, podane na kremowej, ubitej fecie – to danie, które zachwyca smakiem i wyglądem! Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodko-słonych połączeń kulinarnych. To idealny dodatek do obiadu, lekka przekąska lub nawet elegancka przystawka na przyjęcie.
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. małe marchewki
10 g orzechy pekan
Glazura
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka oliwa
2 łyżka miód
0.50 łyżecz. płatki chili
0.50 łyżecz. bazylia suszona
1 szczyp. pieprz i sól
Ubita feta
125 g ser feta półtłusty
150 g jogurt grecki
0.50 szt. skórka z cytryny
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Marchewki obrać (młode tylko dokładnie umyć) i przekroić wzdłuż na pół.
W miseczce wymieszać dokładnie składniki glazury.
Rozgrzać piekarnik do 180°C, żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.
Obtoczyć marchewki w połowie glazury i ułożyć na papierze.
Piec ok. 20 minut, aż zmiękną i zarumienią się gdzieniegdzie.
Składniki ubijanej fety zmiksować blenderem na jednolity, gładki krem.
Rozgrzać patelnię i wlać pozostałą glazurę oraz odrobinę wody.
Dodać upieczone marchewki i smażyć ok. 5 minut, aż glazura zgęstnieje i oblepi marchewki.
Na talerz wyłożyć ubijaną fetę, następnie ułożyć glazurowane marchewki i całość posypać posiekanymi orzechami pekan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.