Pieczone marchewki w glazurze z ubitą fetą

EkspertOdKuchni
Pieczone marchewki w glazurze z ubitą fetą

0

0 / 0

Słodkie, karmelizowane marchewki w aromatycznej glazurze, podane na kremowej, ubitej fecie – to danie, które zachwyca smakiem i wyglądem! Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodko-słonych połączeń kulinarnych. To idealny dodatek do obiadu, lekka przekąska lub nawet elegancka przystawka na przyjęcie.

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. małe marchewki

10 g orzechy pekan

Glazura

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka oliwa

2 łyżka miód

0.50 łyżecz. płatki chili

0.50 łyżecz. bazylia suszona

1 szczyp. pieprz i sól

Ubita feta

125 g ser feta półtłusty

150 g jogurt grecki

0.50 szt. skórka z cytryny

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Marchewki obrać (młode tylko dokładnie umyć) i przekroić wzdłuż na pół.

2

W miseczce wymieszać dokładnie składniki glazury.

3

Rozgrzać piekarnik do 180°C, żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Obtoczyć marchewki w połowie glazury i ułożyć na papierze.

5

Piec ok. 20 minut, aż zmiękną i zarumienią się gdzieniegdzie.

6

Składniki ubijanej fety zmiksować blenderem na jednolity, gładki krem.

7

Rozgrzać patelnię i wlać pozostałą glazurę oraz odrobinę wody.

8

Dodać upieczone marchewki i smażyć ok. 5 minut, aż glazura zgęstnieje i oblepi marchewki.

9

Na talerz wyłożyć ubijaną fetę, następnie ułożyć glazurowane marchewki i całość posypać posiekanymi orzechami pekan.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły