Pieczone kasztany

EkspertOdKuchni
Pieczone kasztany

0

0 / 0

Pieczone kasztany to prosty i wyjątkowo aromatyczny przysmak, który świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni – zwłaszcza jesienią i zimą. W Polsce wciąż mało popularne, ale we Włoszech czy Francji sprzedawane są na ulicach jak prażona kukurydza. Po upieczeniu są słodkie, lekko orzechowe i mają kremową konsystencję. To świetna przekąska na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi albo dodatek do deski serów i wina. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza fanom zdrowych i niebanalnych przekąsek.

2

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g świeże kasztany jadalne

1 l woda

Przygotowanie


1

Każdego kasztana natnij ostrym nożem na krzyżyk po wypukłej stronie. Włóż je do garnka.

2

Zalej kasztany wrzątkiem i gotuj 10 minut.

3

Odcedź ugorowane kasztany i odstaw na chwilę, żeby woda odparowała.

4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15–20 minut, aż skórka zacznie się odchylać, a kasztany będą miękkie w środku.

5

Podawaj gorące.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły