Pieczone kasztany

EkspertOdKuchni

Pieczone kasztany to prosty i wyjątkowo aromatyczny przysmak, który świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni – zwłaszcza jesienią i zimą. W Polsce wciąż mało popularne, ale we Włoszech czy Francji sprzedawane są na ulicach jak prażona kukurydza. Po upieczeniu są słodkie, lekko orzechowe i mają kremową konsystencję. To świetna przekąska na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi albo dodatek do deski serów i wina. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza fanom zdrowych i niebanalnych przekąsek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczone kasztany to prosty i wyjątkowo aromatyczny przysmak, który świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni – zwłaszcza jesienią i zimą. W Polsce wciąż mało popularne, ale we Włoszech czy Francji sprzedawane są na ulicach jak prażona kukurydza. Po upieczeniu są słodkie, lekko orzechowe i mają kremową konsystencję. To świetna przekąska na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi albo dodatek do deski serów i wina. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza fanom zdrowych i niebanalnych przekąsek.
2
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g świeże kasztany jadalne
1 l woda
Przygotowanie
Każdego kasztana natnij ostrym nożem na krzyżyk po wypukłej stronie. Włóż je do garnka.
Zalej kasztany wrzątkiem i gotuj 10 minut.
Odcedź ugorowane kasztany i odstaw na chwilę, żeby woda odparowała.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15–20 minut, aż skórka zacznie się odchylać, a kasztany będą miękkie w środku.
Podawaj gorące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.